2023 március 23

Életrajzi film Stephen Hawkingról

Ez az első életrajzi dokumentumfilm a tudósról, és a produkció narrátora maga Stephen Hawking – tudósított a BBC News.

A Hawking című film premierje a napokban lesz az austini South By South West Filmfesztiválon. „Ez egy olyan rendkívüli történet, amely a legtöbbünket évek óta foglalkoztat” – mondta David Glover, a Channel 4 vezető műsorszerkesztője. „Ebben a filmben elbeszéli az élettörténetét – ezért meghatározó produkció. Közvetlen, szerény, nagyon brit stílusban mesél – ami csak még megindítóbbá teszi a filmet” – fűzte hozzá Glover.

A 71 esztendős Hawking a világ egyik leghíresebb tudósa. A dokumentumfilm a sikertelen iskolás évektől követi végig tudományos pályafutása kibontakozását, amelynek során sokmillió fontot kereső ünnepelt szerző lett belőle. A filmből kiderül, hogyan változott meg az élete, miután kiderült, hogy a bénulásához vezető ALS-betegségben szenved. Bár a hatvanas évek közepén csak két évet adtak neki az orvosok, megtanult együtt élni állapotával. A filmben megszólal első felesége, Jane, akit 1964-ben vett el, testvére Mary, kollégái, továbbá Jim Carrey színész és Sir Richard Branson is.

Hawking Az idő rövid története című kötete 1988-ban bestsellerré vált és több mint tíz millió példányban kelt el világszerte. Az elmúlt években a tudós számos tudományos ismeretterjesztő filmen dolgozott és vendégszerepelt az amerikai Agymenők című sikersorozatban is.