2024 február 28

Egyre feszesebb a verseny a Telekom szerint – frissítve

Várakozáson felüli az ügyfélkör bővülése

Elmondta, a Magyar Telekom montenegrói leányvállalatának, a Crnogorski Telekomnak tavaly lezárult a piaci konszolidációja. Az idén a rendeződő politikai válsághelyzetet a helyi telekommunikációs piac a távközlési oldal visszaesése nélkül vészelte át, csupán a készülékértékesítés csökkent a balkáni országban – ismertette. Szabó János kiemelte, hogy az ügyfelek adatigénye várakozáson felül bővült, emellett a készülékértékesítésben is kiemelkedő volt a kereslet.

Hozzátette, hogy a Magyar Telekom folytatja az uniós és az önerős hálózatfejlesztéseket, az idei kivitelezések időarányosan a tervezettnél jobban haladnak. Szabó János a vezetékes piacon hosszabb távon átrendeződésre számít, mivel a Digi Távközlési Zrt. megvásárolja az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát, de – mint mondta – a Magyar Telekom helyzeti előnye és piaci helyzete miatt felkészült a változásokra és a versenyhelyzet kiéleződésére a vezetékes szolgáltatások piacán.

Érzékelhető növekedés van a roaming terén

A kártyás ügyfelek regisztrációjával kapcsolatban közölte, hogy az adategyeztetés sikeres volt, az innen származó bevételek több mint 95 százalékát sikerült megtartani, így szinte kizárólag csak a nem használt kártyák szolgáltatásai szűntek meg. A roamingban érzékelhető növekedést látnak a roamingdíjak eltörlését követően, júniusban hétszeresére emelkedett az adatforgalom éves összehasonlításban – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az elmúlt negyedév újításairól szólva kiemelte, hogy a Magyar Telekom új mobilcsomag portfóliója 300 ezer ügyfelet – a teljes ügyfélkör több mint 10 százalékát – érte el. Az ügyfélkör bővítését a mikroszintű – például a néhány száz háztartást érintő – hálózatfejlesztések is segítik, a nyár folyamán várhatóan 10 településen adnak át hálózatot – tette hozzá.

98 százalékot meghaladó 4G-lefedettség

A Magyar Telekom 2,9 millió háztartásban tud nagy sebességű vezetékes internetelérést biztosítani, emelkedik a gigabájtos sebességű hálózat elérhetősége is, a 4G-lefedettség pedig már meghaladta a 98 százalékot – közölte.

A vezérigazgató-helyettes a bevételek emelkedéséről szólva a trendszerűen emelkedő készülékértékesítés mellett a rendszerintegrációs és IT-bevételek jelentőségét emelte ki, ami az uniós finanszírozású beruházásoknak köszönhető.

Az EBITDA kis mértékű visszaesésében közrejátszott, hogy idén elmaradtak a tavalyi év mérlegét javító egyszeri tételek – például az ingatlaneladások – és az előrehaladott állapotban levő beruházások költségei is előbb jelentkeztek – fogalmazott.

Búcsú a lakossági energiapiactól

A lakossági energiapiacot a Magyar Telekom ősszel elhagyja, a gázpiacról történt kivonuláshoz hasonlóan ezen a téren is a csaknem 100 ezer ügyfél számára kényelmes, zökkenőmentes váltást szeretnének biztosítani a vezérigazgató-helyettes szerint.

Elmondta, a Magyar Telekom macedóniai leányvállalatának, a Maktelnek tavaly zajlott a piaci konszolidációja. Az idén a rendeződő politikai válsághelyzetet a helyi telekommunikációs piac a távközlési oldal visszaesése nélkül vészelte át, csupán a készülékértékesítés csökkent a balkáni országban – ismertette.

Szabó János a vezetékes piacon hosszabb távon átrendeződésre számít, mivel a Digi Távközlési Zrt. megvásárolja az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát, de – mint mondta – a Magyar Telekom helyzeti előnye és piaci helyzete miatt felkészült a változásokra és a versenyhelyzet kiéleződésére a vezetékes szolgáltatások piacán.