2024 június 21

Egy százalékon állhat az infláció

A nagy citybeli házak felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai 1,0-1,3 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt szeptemberi tizenkét havi inflációra. Augusztusban 1,3 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A rezsicsökkentés és az adóemelés formálja a mutatót

Az előrejelzési sáv alsó szélén voltak a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői, akik 1,0 százalékos éves szeptemberi ütemre számítanak. A GS szakértői szerint az általuk várt lassulást elsősorban a belépő bázishatások vezérlik, tekintettel arra, hogy a magyarországi infláció tavaly szeptemberben 6,6 százalékos éves ütemen tetőzött.

A ház elemzőinek számításai szerint mindemellett az eddig végrehajtott hatósági közműdíj-csökkentés hozzávetőleg 1 százalékponttal csökkentette a teljes kosárra számolt éves inflációt, és ez a hatás minden bizonnyal még szeptemberben is érződött. A lakossági közműszolgáltatások tervezett további idei csökkentése a Goldman Sachs londoni elemzőinek becslése szerint még legalább ennyit lefarag az inflációs rátából, ugyanakkor a tavaly és 2013-ban végrehajtott különböző adóemelések is még láthatók lesznek az adatokban, beleértve a kereslet-érzékeny árkategóriákat.

Ennek következtében a maginfláció várhatóan továbbra is meghaladja a teljes termékkosárra kalkulált inflációs ütemet – jósolták a GS szakértői.

Még hat hónapig alacsony maradhat az infláció

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég közgazdászai 1,1 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre. A ház elemzői szerint valószínűtlen, hogy ez lenne a mélypont, az inflációs ütemet a további közműdíj-csökkentések az idei év végéig várhatóan jóval 1 százalék alá mérséklik.

A cég szakértői szerint ugyanakkor bizonyos mértékű inflációs nyomást teremthet a budapesti taxi-viteldíjak emelkedése és a magasabb pénzügyi tranzakciós illeték potenciális hatása, valamint a nemrégiben bevezetett elektronikus útdíjrendszer.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szintén 1,1 százalékos éves inflációt jósoltak szeptemberre, és előrejelzésük szerint a magyarországi inflációs ütem még legalább hat hónapig alacsony marad. Ebben a környezetben a ház azzal számol, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 3,00 százalékos alapkamat eléréséig mindenképpen folytatja a kamatcsökkentési ciklust, ha a magyar gazdaság kockázati mutatói – abszolút értelemben és térségi összehasonlításban egyaránt – továbbra is „rendben lesznek”.

Újabb deziflációs hullám indulhat meg Magyarországon

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői valamivel óvatosabb, az augusztusival megegyező, 1,3 százalékos éves inflációt valószínűsítő előrejelzést adtak szeptemberre. Indoklásuk szerint a magasabb üzemanyag-, alkohol- és dohányárak felfelé ható nyomást gyakorolhattak a havi összevetésű inflációra, az ipari termékek árai viszont jó eséllyel tovább csökkentek.

A JP Morgan londoni közgazdászai ugyanakkor az idei év végére – a várható további közműdíj-csökkentések hatását figyelembe véve – már csak 0,9 százalékos éves magyarországi inflációt jósolnak. Hozzátették, hogy 2014-re 2,1 százalékra visszagyorsuló éves átlagos inflációval számolnak jelenleg, de mivel a magyar kormány további széleskörű árcsökkentéseket fontolgat, erre a prognózisukra is lefelé ható kockázatokat látnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szintén 1,3 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak szeptemberre, de szintén hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy novembertől, a tervezett további közműdíj-csökkentések nyomán újabb dezinflációs hullám indulhat meg Magyarországon.

A cég az idei év végére 3,25 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsít.