Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Durvul a rezsiháború a briteknél

David Cameront a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdai alsóházi félórájában a Labour vezetője, Ed Miliband felszólította arra, hogy a konzervatív-liberális kormánykoalíció haladéktalanul vezesse be a Munkáspárt által kidolgozott háztartási energia-árbefagyasztási tervet.

Nem árbefagyasztás, hanem árátverés

A konzervatív párti miniszterelnök a rendkívül éles hangvételű alsóházi összecsapásban azonban kijelentette: a Munkáspárt vezetője is pontosan tudja, hogy amit javasol, az „nem árbefagyasztás, hanem árátverés”. Cameron szerint ugyanis Milibandnek nincs befolyása a világpiaci földgázárakra.

Sorozatos áremelések

Az áramszolgáltatást is nyújtó British Gas anyavállalata, a Centrica a múlt héten közölte, hogy a lakossági áramtarifák országos átlagban 10,4 százalékkal, a háztartási földgáz 8,4 százalékkal drágul november végétől. Ez átlagosan 123 fonttal, 1444 fontra (több mint 500 ezer forintra) emeli egy-egy érintett brit háztartás éves energiarezsijét.

A kormányfő „csalónak” nevezte a Munkáspárt vezetőjét. Ezért a kijelentéséért Cameront az alsóház elnöke rendreutasította.

Cameron másként csökkentene

Cameron közölte: maga is tudja, hogy a lakossági energiapiacon az államnak „be kell avatkoznia” a folyamatosan emelkedő árak miatt. A kormány azonban ezt a piaci versenyhelyzet felülvizsgálatával és a szolgáltatókat terhelő „zöld adók” mérséklésével tervezi. Ez utóbbi elképzeléssel egyébként a Konzervatív Párt koalíciós partnerei, a Liberális Demokraták nem értenek egyet.

Ed Miliband a Munkáspárt szeptember végi éves kongresszusán terjesztette elő azt a tervet, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron már korábbi nyilatkozataiban is „átverésnek” nevezte a tervet.

Piaci beavatkozás lenne indokolt

A héten azonban a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb politikusa, Sir John Major volt miniszterelnök is megszólalt az ügyben, piaci beavatkozást javasolva a kormánynak. Rendkívüli feltűnést keltő BBC-nyilatkozatában Sir John elfogadhatatlannak nevezte a brit lakossági energiaszolgáltatók által az elmúlt napokban egymás után bejelentett meredek, 8-11 százalékos áremeléseket, amelyek nyomán Major szerint komoly esélye van annak, hogy növelni kell a nehéz helyzetbe került fogyasztók állami segélyezését, különösen kemény tél esetén. A veterán brit politikus szerint ezt a támogatást a brit kormánynak az energiaszolgáltatóktól kellene visszaszereznie egyszeri, visszamenőleges hatályú nyereségadó kivetésével.

A brit kormány reagálásában közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.