Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Dr. Végzet: javulnak a kilátások, de kockázatos még a világ

Egyre inkább úgy tűnik, hogy vége van a válságnak a világban, a befektetők aggodalma csökkent, ezzel együtt nőtt a kockázatvállalási hajlandóság a gazdaságban. A pénzügyi környezet folyamatosan javul, de érdemes szemmel tartani Kínát, a Federal Reserve (Fed) lépéseit vagy az ukrán-orosz helyzet alakulását – hívta fel a figyelmet a befektető.

rubiniEurópában elindult valami

A híres guru először az európai gazdasági folyamatokról beszélt, szerinte 1-2 év alatt jelentősen csökkentek a kockázatok. Nemrég még az euróövezet szétesésétől, az euró leváltásától és a perifériális országok elszakadásától tartottak a befektetők. Napjainkban a strukturális reformok és a bankunió létrehozása azt mutatja, hogy Európa elindult a fejlődés irányába.

A pénzügyi válságból kiinduló adósság- és hitelválság erőteljes válaszokat követelt az országoktól, a költségvetési hiányt le kellett faragni, a megtakarításokat kellett ösztönözni. A cél elsősorban az adósság csökkentése volt, ez a folyamat a végéhez közelít. A stabilizálódás egyik jeleként értelmezhető, hogy újra kezd beindulni a hitelezés. A gazdasági növekedés azonban még nagyon törékeny – figyelmeztetett Roubini.

Belefáradtunk a megszorításokba

A legnagyobb kockázat a defláció, ezért figyelni kell az Európai Központi Bank (EKB) lépéseit, amely leginkább proaktív eszközöket alkalmaz. De aggodalomra adhat okot az is, hogy gyenge, 1 százalék körüli a növekedés mértéke, ez arra utal, hogy nagyon lassan érheti el Európa a kívánt növekedést. Az euró túl erős és a bankrendszer hitelkihelyezése visszafoghatja ezt az erősödést.

Nagyon magas a munkanélküliség is, különösen a perifériális országokban, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban. Ráadásul ezekben az államokban a kötvénypiaci hozamok alakulása kötvénypiaci lufit eredményezhet.

Aggasztó az Európai Parlamenti választások eredménye is, hiszen radikális, populista pártok nagyon megerősödtek. Ez azt mutatja, hogy a választópolgárok már belefáradtak a megszorítások politikájába.

Csökkentek a geopolitikai kockázatok is

A geopolitikai helyzetről szólva elmondta, hogy itt is javult a helyzet. Bár az arab tavasz hatása néhány országban – Egyiptom, Szíria, Jemen és Líbia – még érezhető, de ezeknek nincs közvetlen hatásuk a gáz- és olajpiacra, így az energiapiaci kockázat is csökkent. Sokat jelentett a Közel-Keleten Irán és USA megállapodása.

vilaggazdasági kockázatok sakk üveggömb 123rfEzeknek is köszönhető, hogy egyfajta globális talpra állásról beszélhetünk, már 2 százalékos a globális szinten, bár ez a növekedés erősen szóródik: USA-ban, Nagy-Britanniában és Kanadában nagyobb, míg Japánban és az euróövezetben kisebb. Az alacsony infláció még mindig jellemző, ezért Roubini szerint van még helyük a monetáris lépéseknek.

Időben lép majd a Fed?

A Fed lépéseinek mindig erőteljes hatásuk volt a feltörekvő piacokra, a lazítási program kivezetésével megkezdődött a tőke kiáramlása ezekről a piacokról és a kötvényhozamok emelkedni kezdtek. Elképzelhető, hogy túl gyors ez a folyamat.

Az alacsony kamaton 2015-ben változtathatnak először a jegybankárok Roubini szerint. Két forgatókönyvvel számolnak. Az egyik szerint az USA gazdasága felgyorsul, ami miatt emelkedik az infláció és ez kamatemelésre kényszeríti a Fed-et. A másik szerint a változik a döntéshozói testület összetétele úgy, hogy a héják kerülnek fölénybe, és ez gyorsabb cselekvéssel járhat. Ez nem is lenne nagy baj, hiszen a pénzügyi válság egyik tanulsága éppen az volt, hogy a Fed túl későn lépett.

Mi lesz veled Kína?

A kínai növekedéssel kapcsolatban két szakértői álláspontot emelt ki a guru. Az egyik szerint az ország tartani tudja a 6-7 százalékos növekedést, a másik szerint azonban teljes összeomlás várható a világ második legnagyobb gazdaságában.

Roubini szerint a kettő között van az igazság. Jó lépésnek tartja, hogy a kínaiak reformprogramja a befektetések ösztönzése helyett a lakossági fogyasztás beindítását helyezi előtérbe, ugyanakkor a nagy állami vállalatok és az önkormányzatok ennek a folyamatnak ellenállhatnak. Ez azzal járhat, hogy több lesz a nem teljesítő hitel, pedig az már most is a GDP 220 százalékát teszi ki.

A befektető szerint 6-6,5 százalékos növekedéssel számolhat Kína a következő években, és ez az enyhe csökkenés a kereskedelmi partnerekre, a feltörekvő piacokra, Németországra és azon keresztül a közép-kelet-európai régióra (KKE) is hatással lesz.

Nagy a nyomás a feltörekvőkön

Több globális tényező – Kína lassabb növekedése, Fed programjának kivezetése és a kamatemelés lassúsága – hátráltatja ezeket a piacokat. Az elmúlt időszakban a magasabb hozamok miatt kedvelték a befektetők ezeket az országokat, de a tőke most már elhagyja őket. Ráadásul nyersanyagexportőrként az alacsony árak is kedvezőtlenül hatnak, ezért új kihívásokkal kell szembenézniük.

A legtöbb feltörekvő országban elkezdték a strukturális reformok első lépcsőjét, ez az esetek többségében gazdasági liberalizációt jelentett, a második lépést azonban már nem tették meg. A gazdaságpolitika egyfajta államkapitalista rendszert épít, ez igaz Magyarországra is – figyelmeztetett Roubini. A jövő kérdése, hogy mely országok lesznek képesek arra, hogy végigvigyék a reformokat és felhagyjanak a populizmussal.

ukrajna ukrán zászló gazdasagtv 140514A feltörekvő piacokon jelentkező egyik legnagyobb probléma az orosz-ukrán válság, amely egy újabb hidegháború kialakulásához vezethet, de rosszabb forgatókönyvek szerint akár igazi háborúvá is eszkalálódhat a helyzet. Leállhatnak a pénzügyi csatornák és a gázszállítás is, bár a guru szerint ennek nagyon kicsi az esélye.

Van lehetőség a kelet-közép-európai (KKE) régióban

A válság sokkal keményebben sújtotta ezt a régiót, mivel nem növekedtek olyan gyorsan, mint amennyit költöttek. A magas adósság miatt nőttek a financiális kockázatok, a külföldi valutában történő eladósodottság pedig likviditási problémákhoz vezetett. Erre a régió országai úgy reagáltak, hogy visszafogták a költségvetési kiadásokat, az alacsonyabb deficit és infláció pedig segítette a növekedést. A munkaerő-piaci környezet is javult, a vállalatok bővítenek ebben a régióban.

Mivel a KKE-régió országainak nagy részében még nem euró a fizetőeszköz, ezért nagyobb a mozgásterük. Roubini óva intett az euróövezethez való csatlakozástól. Görögország is túl gyorsan csatlakozott, nem volt eléggé felkészült, így a válságot sem tudta elég rugalmasan kezelni.

Ezek az országok erőteljesebb növekedésre képesek, így befektetői szempontból vonzóak lehetnek. Bár sok befektető még tart a régiótól, különösen az orosz-ukrán válság eszkalálódásának félelme miatt. A túlzott állami szerepvállalást is kritikával illette a befektetési szakember, bár ez a régió országaira eltérő mértékben igaz.

Szükséges még további reformokat végrehajtani, elsősorban az innováció és a startupok segítése lenne fontos feladat. A hitelezés felfuttatását is várja ezen gazdaságoktól a guru. A vállalkozások finanszírozásában kiemelt szerepet kell kapniuk a kockázati tőke befektetőinek is.