2024 május 23

Dőlt a pénz a részvényekbe

A piacok fellélegeztek, ismét dőlt a pénz a részvényekbe és az euróövezeti periféria állampapírjaiba, miután az amerikai jegybankrendszer (Fed) szerda este szó szerint megismételte előző, áprilisi közleményét. A várakozásnak megfelelő mértékben ismét szűkítette mennyiségi enyhítését, de eloszlatta a májusban hirtelen felgyorsult infláció keltette aggodalmakat, megerősítvén, hogy alapkamata a mostani nulla ftse_0316közelében marad még sokáig a mennyiségi enyhítés ez év végére várt teljes visszavonása után.

Nem hatotta meg a befektetőket a Fed döntés

Igaz, a Fed döntéshozói most kissé magasabb alapkamatot képzelnek el a jövő év végére és 2016 végére, mint a piacon eddig várták, hosszabb távra viszont a vártnál alacsonyabbat valószínűsítenek, mint egy negyedévvel ezelőtt. Ezek azonban szintén csak előrejelzések a Fed részéről, és súlyukat mérsékli, hogy a döntéshozók jelentősen rontották idei GDP-várakozásukat.

A New York-i befektetőket nem hatotta meg a Fed döntése, mivel lényegében megfelelt a várakozásnak, és ezt az előző napok újabb rekordjaival már nyugtázták a tőzsdemutatók. Ellenben visszatért némi aggodalom a Fed kamatpolitikája iránt, miután délután két erős adat érkezett arról, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten a vártnál jobban ritkultak az új munkanélkülisegély-igénylések, a philadelphiai körzetben pedig a vártnál jobban nő a feldolgozóipar teljesítménye júniusban.

Bíznak a befektetők az EKB-ban – Aggodalmak Irak és Ukrajna miatt

A Fed közleménye nyomán esett a dollár, hozzá képest drágult az euró, és a tengerentúli aggodalmak a részvényeknek sem sokat ártottak Európában. Itt a befektetők bíznak az Európai Központi Bank (EKB) június elején elrendelt kamatcsökkentésében, és a szeptembertől esedékes más pénzügyi ösztönzésében is. A tőzsdei lendületet inkább az fékezte, hogy az iraki belháború miatt ismét idei csúcsra emelkedett napközben a kőolaj ára, és Ukrajnában sincs foganatja az államfő békeajánlatának.

Nyugaton egyelőre kétkedve fogadták a hírt, hogy az ukrán parlament törvényjavaslatot vitat, amely szerint amerikai és EU-beli cégek társulásával ukrán többségű vegyes vállalatoknak bérbe adnák az ukrán gázvezetékeket. Az ukrán elképzelés szerint ez biztonságosabbá tenné az orosz gáz európai exportját, és több lehetőséget adna az EU-ba érkező orosz gáz visszaimportálására is Ukrajnába.

Erősödtek az árfolyamok

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,44 százalékos javulással 6808,11 ponton zárt, 0,87 százalékkal magasabban, mint a múlt év végén.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 115,96 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel, 19 086,91 ponton zárt csütörtökön.

A frankfurti DAX-30 0,74 százalékos többlettel 10 004,00 ponton végzett, 4,73 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,72 százalékkal 4563,04 pontra erősödött, 6,22 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 0,85 százalékot, a madridi IBEX-35 0,68 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 1,31 százalékot nyert.

A varsói tőzsde csütörtökön zárva volt munkaszüneti nap miatt. A Mol utolsó ára szerdán 172,25 zloty volt.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,14 százalékkal, az S&P 500-as 0,06 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,26 százalékkal volt az előző záró alatt.

Esett az arany

Az euró, 1,36 dollár felett, 0,18 százalékkal többet ért a bankközi piacon, mint szerda este. Svájci frankban, 1,22 frank alatt, 0,09 százalékkal kevesebbe került.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj estefelé hordónként (159 liter) 114,88 dollár volt, 62 centes napi árnyereséggel. A gázolaj ára tonnánként 3,00 dollárral 938,00 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0228 dollárral 3,1210 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany késő délután unciánként (31,1 gramm) 1300,05 dollár volt a szerda esti 1271,67 dollár helyett azonnali szállításra Londonban, tükrözve az iraki és az ukrajnai válság, valamint a Fed rontott GDP-előrejelzésének és a dollár esésének hatását.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]