2023 november 28

Csúcsra futott az USA magánszektora

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimedzser-index (BMI) 58,7 pontra nőtt a decemberi 55,3 pontról. Ez 2015 márciusa óta a legjobb adat, meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 57,5 pontos értéket. A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe ugyancsak közel hatéves csúcsra, 58,3 pontra kúszott fel a decemberi 54,8 pontról, ami ugyancsak kedvezőbb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 57,5 pontos értéknél. A feldolgozóipari mutatót hétfőn hozta nyilvánosságra a Markit: az index a decemberi 57,1 pontról 59,2 pontra emelkedett, ami az adatgyűjtések kezdete, 2007 májusa óta a legmagasabb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont feletti érték a növekedés gyorsulására utal. A BMI-adatok azt mutatják, hogy a feldolgozóipar erős évkezdetét a szolgáltató szektor markáns fellendülése kísérte, ami azt eredményezte, hogy a gazdaság az utóbbi közel hat év leggyorsabb ütemével nőtt januárban. A javuló adatok erőteljes első negyedévet jósolnak, az üzleti várakozások javulása pedig azt jelzi, hogy a fellendülés az év előrehaladtával egyre erősebb lesz – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a vállalatok egyre derűlátóbbak az új koronavírus elleni védőoltások tömeges terjesztéséről szóló hírek hatására, illetve a további gazdaságösztönző intézkedések reményében.

Williamson felhívta a figyelmet a lendületes növekedés hátrányára is, miszerint az árak meredeken emelkedtek. A termelők növekvő költségei megjelentek az áruk és szolgáltatások magasabb áraiban, amelyek legalább 2009 óta nem látott ütemben emelkedtek januárban. Az infláció valószínűleg magasabb lesz a közeljövőben. Mindazonáltal ezek az árnyomások a kínálat rövid távú korlátait tükrözik, ami a következő hónapokban változhat a fellendülés erősödésével és a kapacitások növekedésével.