2023 március 23

Csökkent az orosz ipar teljesítménye

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet szerdán azt közölte, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,7 pont lett, magasabb a novemberi 46,3 pontnál, de még mindig a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását jelző 50 pont alatt állt. Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index idén augusztus kivételével tavaly május óta rendre 50 pont alatt mozgott.

A jelentésért felelős szakértő szerint az év utolsó hónapjában a termelés és az új megrendelések csökkenése lassult, az ágazat a stabilizáció közeli szintre került. Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát. Az orosz gazdaság növekedése tavaly 1,3 százalékra lassult az előző évi 2,5 százalékról. Elsősorban a koronavírus-járvány hatására az orosz hazai össztermék (GDP) 8 százalékkal csökkent az idei második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben még 1,6 százalékkal nőtt.

A zsugorodás a harmadik negyedévben 3,4 százalékra lassult. Elemzők 4 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak ebben az évben. Ez nagyjából megegyezik az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium legfrissebb, kedden ismertetett 3,8 százalékos csökkenési előrejelzésével. A jegybank „4 százalék körüli” GDP-csökkenést valószínűsít.