2024 június 18

Csehország bevásárolta magát a TAL kőolajvezetékbe

A miniszter szerint a tranzakció megvalósítása hozzájárul Csehország energetikai függetlenségének megerősítéséhez, a csehek ezentúl még kevésbé fognak függeni a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból érkező nyersanyagtól.

A Mero a TAL ötszázalékos részvénycsomagját a Shell Deutschland Oil társaságtól vette meg. A felek megegyeztek, hogy a tranzakció árát nem hozzák nyilvánosságra. A részvények értékét a Mero saját pénzalapjaiból fedezte.

„Számunkra ez stratégiailag fontos beruházás, amely a Cseh Köztársaságba irányuló kőolajszállítás szempontjából kulcsfontosságú” – hangsúlyozta a cseh szakminiszter.

„A részvénycsomag birtoklása fontos jogokat biztosít a tulajdonosnak, például joga van képviselőt kinevezni a társaság igazgatói tanácsába, illetve saját kőolaj szállítására a vezetéken keresztül” – mondta Kuba. „Bár a részesedés aránya összességében alacsony, jelentősége rendkívül nagy” – húzta alá a miniszter.

A tranzakció rendezése után a Shell eddigi 24 százalékos részesedése 19 százalékra csökkent. A TAL további részvényesei: OMV (25 százalék), Ruhr Oel (11 százalék), Eni 10 százalék), Petroplus (10 százalék), BP (9 százalék), ExxonMobil (6 százalék), ConocoPhillips (3 százalék), Total S. A. (2 százalék).

A TAL-on keresztül a Kaszpi-tenger vidékéről, Közel-Keletről és Észak-Afrikából származó kőolaj folyik Nyugat-Európába. A csehek Ingolstadtban csatlakoznak a TAL-hoz. Ingolstadtot a csehországi Kralupyval a kilencvenes évek közepén megépített IKL (Ingolstadt-Kralupy) kőolajvezeték köti össze.