2023 december 10

Borúsan indult a nap az európai piacokon

Minden mínuszban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 29,50 pontos csökkenéssel, 32 873,12 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,09 százalékkal gyengült.

Az európai Eurofirst 300 index 0,15 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,14 százalék veszteséggel kezdett. A frankfurti DAX index 0,07 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékkal, a madridi IBEX-35 index 0,34 százalékkal, a milánói FTSE MIB index 0,10 százalékkal csökkent kezdéskor.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A Brent nyersolaj ára 0,57 százalékkal hordónként 50,75 dollárra, a WTI 0,44 százalékkal 47,87 dollárra emelkedett. Az arany legközelebbi kontraktusát a határidős piacon 0,09 százalékkal jegyezték alacsonyabban unciánként 1255,87 dolláron. Az euró 0,14 százalékkal 1,0915 dollárra gyengült.

Kivárhatnak a befektetők a magyar piacon

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: stagnálásra számít a BÉT-en, érdemi mozgások nélkül. Az elemző szerint vélhetően kivárás jellemzi majd a kereskedést.

Mindezt azzal magyarázta, hogy szerdán az európai piaczárás után derül majd ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatdöntő ülésének eredménye, valamint, hogy szintén az esti órákban lesz majd egy televíziós vita a francia elnökválasztás még versenyben lévő két szereplője – Emmanuel Macron független, centrista politikus és Marine Le Pen radikális jobboldali jelölt – között. Mindezek azonban már inkább a csütörtöki kereskedésre lehetnek hatással – vélte az elemző.

A vezető részvények közül az OTP továbbra is egy szűk sávban 8000 és 8400 forint között mozog. A Magyar Telekom és a Richter esetében pedig szintén stagnálásra számít.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Vegyes nyitásra számít az elemző

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: alacsonyabb forgalom mellett vegyes nyitásra számít. Várakozó álláspontra helyezkedtek a magyar részvényeket tekintve a befektetők, ugyanis a következő hét végéig valamennyi blue chip közzéteszi gyorsjelentését. Az első jelentés péntek hajnalban érkezik – tette hozzá.

A Mol közölte finomítói és egyéb árrés adatait, amelyek szerint a vállalat hordónként 6,8 dollár áprilisi finomítói marzsról és tonnánként 582,8 euró petrolkémiai árrésről adott számot. Az áprilisi finomítói adatok erősnek mondhatók, de a kereskedésre vélhetően nem lesz jelentős hatása.

Jelentenek a nagyok

A makrogazdasági mutatók közül az euróövezet első negyedévi GDP-növekedéséről megjelenő előzetes adat, a márciusi euróövezeti termelői árindex, valamint a német munkanélküliség áprilisi alakulása befolyásolhatja a befektetői döntéseket.

A jelentősebb tőzsdei cégek közül szerdán a BNP Paribas, Sainsburys és a Novo Nordisk teszi közzé negyedéves eredménybeszámolóját.

Az olaj- és gázipari ágazat részvényei nagy nyereséget értek el a kedden közzétett eredmény beszámolóknak köszönhetően. A BP megháromszorozta nyereségét, részvénye 1,6 százalékkal erősödött. Az indexek erősödését a nyersanyagipari ágazat árfolyamvesztése korlátozta. Az Antofagasta, Fresnillo, Glencore és Randgold Resources bányaipari vállalatok részvényei két százalékkal gyengültek.

Innen indultak az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,68 pontos, 0,16 százalékos csökkenéssel, 32 902,62 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 13 milliárd forint volt.

Kedden az európai piacok indexnyereséggel zártak, a pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,75 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,66 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,52 százalékkal emelkedett.

Londonban az FTSE-100 index 46 ponttal, 0,64 százalékkal 7250 pontra emelkedett, a frankfurti DAX index 12 507 ponton zárt 70 pont, 0,56 százalék emelkedés után, Párizsban pedig 37 ponttal, 0,70 százalékkal zárt magasabban a CAC-40 index 5304 ponton. Madridban 0,98 százalék, Milánóban 0,60 százalék volt az indexnyereség.

Kivárnak az amerikai befektetők

A keddi kereskedést az amerikai árfolyamindexek is szerény nyereséggel fejezték be, bár nap közben csekély pozitív és negatív értékek között ingadoztak. A DJIA-30 index 0,17 százalékkal, az S&P-500 index 0,12 százalékkal zárt magasabban. A Nasdaq Composite index csekély 0,06 százalékos nyerseséget ért el, de 6095 ponton ez is rekordzárással volt egyenértékű, miután 6102 ponton nap közbeni rekordot is beállított.

Az amerikai indexek csekély keddi mozgása a Fed két napos kamatdöntő ülése eredményének szerdai bejelentését megelőző kockázatkerülésnek volt tulajdonítható. A kivárás a szerdai globális tőzsdei kereskedésre is minden bizonnyal rányomja majd a bélyegét. A piacok nem várnak újabb kamatemelést a Fed-től a mostani ülésen, részleteket remélnek viszont a jegybanki mérleg 4,5 ezer milliárd dolláros kötvényállományának csökkentésének tervéről, amelyről az előző, márciusi ülésen tett első alkalommal említést a Fed.

Vegyes a kép Ázsiában
Az ázsiai értékpapírpiacok vegyes, többségében pozitív értékekkel indították el a szerdai globális tőzsdei napot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Hongkong 0,33 százalék nyereséget, Sanghaj 0,22 százalék veszteséget mutatott. Tokió és Szöul szerdán ünnep miatt zárva tart.