Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Biztos lábakon áll az olasz óriás

Túlteljesített előírás

A tájékoztatás szerint Carlo Messina hozzátette, az Intesa Sanpaolo alacsony tőkeáttételi mutatójával is a legjobb teljesítményt nyújtotta az európai bankok között, többlet-likviditása pedig már ma meghaladja a 2018-es előírásokat.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A vezérigazgató elmondta, a bank az olasz reálgazdaság növekedésének katalizátora kíván lenni, csak az idei első fél évben 24 milliárd euró értékű közép- és hosszú távú hitellel támogatták a beruházásokat és különösen elkötelezettek a rövid távú, de megoldható nehézségekkel küzdő vállalatok mellett.

2014 óta 40 ezer ilyen vállalkozásnak nyújtott a bank segítséget ahhoz, hogy működésük visszatérhessen a rendes kerékvágásba -írták.

Carlo Messina a közlemény szerint kiemelte, a részvényeseik számára jelentős hozamot és osztalékot biztosítottak az elmúlt években, ami folytatódni fog a jövőben is. A bankcsoport vezérigazgatója elmondta azt is, hogy továbbra is szeretnék megőrizni a foglalkoztatás jelenlegi szintjét.

Akik legrosszabbul viselnék

Az EBA péntek éjjel Londonban ismertetett stresszvizsgálata szerint mások mellett az olasz Monte dei Paschi, a spanyol Banco Popular, a brit Royal Bank of Scotland és az ír Allied Irish viselné a legrosszabbul a tesztben modellezett negatív forgatókönyv bekövetkeztét, de a vizsgált 51 bank zöme – köztük az OTP – helytállna ebben a környezetben is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az EBA célja a korábbi stressztesztekkel ellentétben ezúttal nem annak deklarálása volt, hogy melyik bank „bukott meg”, de kiemelte, hogy az elsődleges (CET1 szintű) elméleti tőkekövetelményi mércén a Monte dei Paschi mínuszba menne át a stresszhelyzeti forgatókönyv alapján, mínusz 2,44 százalékos véghelyzeti CET1-rátával, a tavalyi kiinduló állapothoz képest hatalmas, 1451 bázispontos zuhanás után.

A listán az olasz bank végzett a legrosszabb elméleti véghelyzeti tőkerátával, valamint a legnagyobb mértékű elméleti tőkeráta-zuhanással.