2024 július 21

Bitcoin, a jövő pénze?

Silk Road

Az elmúlt napokban az Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egy nagy szabású akciója során újra a figyelem középpontjába került a Bitcoin. Október elsején letartóztatták a 29 éves Ross Ulbrichtet, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő üzemeltette a Silk Road nevű online feketepiacot. A virtuális térben sok más áru mellett hamis papírokat, drogokat és fegyvert is lehetett vásárolni, a fizetőeszköz a Bitcoin volt.

A Bitcoin

A Bitcoin egy matematikai alapokon nyugvó virtuális fizetőeszköz, amelyet 2009-ban hoztak létre. Mára több mint 6 millió felhasználója van. A pénz háttere egy nyílt forráskódú szoftver és egy, a felhasználók között elosztott adatbázis, amely tárolja a Bitcoin-tranzakciók történetét. Pénzhez több úton lehet jutni, vehetünk valós pénzért vagy „bányászhatunk” a neten.

Az FBI szerint az oldal milliárdos forgalmat bonyolított, ebből az üzemeltetéssel vádolt Ulbricht jutaléka tízmilliós. A honlapot blokkolták és lefoglaltak 26 ezer Bitcoint is (amely jelenleg körülbelül 3 millió dollárt ér), de Ulbricht virtuális pénzét még nem találják. Persze az még kérdés, hogy az FBI mihez kezd a lefoglalt pénzzel. Október 2-án nyitottak neki saját számlát, de pénzt senkinek nem utalnak vissza arra hivatkozva, hogy a felhasználók úgyis illegális dolgokért fizettek vele. Ha piacra dobják, akkor szép bevételhez juthat a hivatal.

Ütötték a Bitcoint

A letartóztatás hírére az online fizetőeszköz árfolyama meredeken zuhanni kezdett (125 dollárig), de pár nap múlva magára talált, most újra 140 dollár felett mozog az árfolyam.

Ennek az lehet a fő oka, hogy a Bitcoin világszerte kezd egyre elfogadottabbá válni, ezért jót tesz neki, ha „megszabadul” a feketepiacok gyanús árnyékától, amivel a kezdetek óta küzd.

Nem véletlenül lett a feketepiaci kereskedelem kedvence ez a fizetőeszköz. Mivel a rendszer nem úgy működik, mint a hagyományos banki szolgáltatások, ahol a tranzakció titkos, hanem itt pont fordított a helyzet. Az átutalások összege látható – a megosztott adatbázisban el is tárolódik, ez teszi hitelessé – viszont teljes anonimitást nyújt az utalónak és a fogadónak. Feltörni szinte lehetetlen, mert bonyolult kódolású kulcsok védik a tranzakciókat. Ezért kedvelik annyira az illegális üzleteknél, maga a pénz viszont teljesen legális.

Nagy lehetőség?

Mivel a Bitcoin maga legális és már nagyon sokan használják, ezért érdemes rá odafigyelni. A pénzzel lehet kereskedni (ilyen egyebek mellett a mtgox, btce, btcn.) és több befektetőnek is felkeltette már a figyelmét. Cameron és Tyler Winklevoss – akik pert nyertek a Facebook-alapító Mark Zuckerberggel szemben – nagy fantáziát látnak benne: valós tőzsdei terméket szeretnének formálni a virtuális pénzből. Olyan startupok, mint a Coinbase (282 ezer felhasználóval havi 175 ezer átutalást kezelnek) vagy a BitPay igyekeznek elfogadtatni a Bitcoint a fogyasztókkal és a kereskedőkkel.

A kockázati tőkebefektetők viszont még távol tartják magukat, hiszen a hatóságok (egyebek mellett az FBI) vizsgálódnak pénzmosás és feketepiaci felhasználása miatt. Az online világ közösségi hálózatai ezért még mindig vonzóbb befektetésnek tűnnek, mint a Bitcoin. A befektetők arra várnak, hogy a vállalkozások napi tranzakcióiban is népszerű legyen ez a digitális fizetőeszköz. Ez hosszú távon össze is jöhet, hiszen jóval kedvezőbb díjakkal dolgoznak a Bitcoin-cégek, mint a bankok.

Az amerikai felügyeleti szervek viszont egyre több figyelmet szentelnek az ilyen cégeknek, és a sorozatos vizsgálatok miatt a befektetők még kockázatos befektetésként tekintenek a Bitcoinra. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a szemlélet átalakulni látszik. Ma már sokkal inkább arról hallani, hogy szabályozott keretek közé szorítanák a virtuális fizetőeszközök használatát, mint azt, hogy tiltanák.