2024 május 22

Beugrik az ingatlanpiacba a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap

A bank közleménye szerint a takarékszövetkezeti integráció célja, hogy 2016-ra az ország minden takarékszövetkezetében hozzáférhetőek legyenek a korszerű pénzügyi termékek és szolgáltatások, így az alacsony banki kamatok miatt a betéteknél ma már kedvezőbb hozamú befektetési jegyek is. A Takarékbank az értékesítési hálózat és a termékportfólió bővítésével másfél éven belül megötszörözné a takarékoknál vezetett értékpapírszámlák számát.

Nőtt az állampapírok állománya

A közleményben kitérnek arra: az elmúlt két évben jelentősen nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek állománya a hazai megtakarítások piacán, a befektetési jegyek állománya 1000 milliárd, az állampapírok állománya pedig 1200 milliárd forinttal nőtt, a két instrumentumban elhelyezett összeg mára csaknem elérte a bankbetétek 6500 milliárd forintot kitevő állományát.

Az alacsony pénzintézeti kamatok a megtakarítókat a bankbetétek felől a magasabb hozamot biztosító állampapírok és befektetési alapok irányába terelik – olvasható a közleményben.

Korlátozottan vettek részt az értékesítésben

A piaci folyamatok ellenére a takarékszövetkezetek az elmúlt években korlátozottan, piaci súlyuknál kisebb mértékben vettek részt befektetési termékek értékesítésében: 2006 óta a szektor által kezelt értékpapír-állomány ugyan folyamatosan nőtt, azonban a betétállományhoz képest arányuk alacsony, nem éri el a takarékoknál kezelt vagyon tíz százalékát – mondta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója a közlemény szerint.

Hozzátette: a takarékszövetkezeti értékesítési hálózat bővítésével és a termékkínálat szélesítésével másfél éven belül meg kívánják ötszörözni a takarékszövetkezetek által vezetett értékpapírszámlák számát.

Integrációs befektetési termékek

A közleményben a vezérigazgató kiemelte: „az idei év végére mintegy 100 takarékszövetkezet csaknem 800 fiókjában lesznek elérhetők az integráció befektetési termékei, célunk, hogy rövid időn belül minden takarékszövetkezet ajánlhassa ezeket a korszerű pénzügyi termékeket, amelyek ma már egyetlen hitelintézet kínálatából sem hiányozhatnak”.

Szabó Levente hangsúlyozta: a befektetési termékkínálat és az értékesítési hálózat bővítése nemcsak az ügyfelek nagyobb elégedettségét szolgálja, a termékek forgalmazása jelentősen javíthatja a takarékszövetkezetek jövedelmezőségét is.

Bővítik a kínálatot

A termékportfólió színesítése érdekében a Takarékbank most ingatlan befektetési alappal is bővíti a takarékszövetkezeti integráció befektetési jegy kínálatát a takarékok egy részénél már elérhető kötvény, részvény, származtatott és likvid alapok mellett. A bank szerint az ingatlanalapok most kiváló befektetési célpontokat találhatnak, mert a válságot követően az ingatlanok vételára kedvező szintre esett, emellett élénkül mind a bérlői, mind pedig a befektetői kereslet.

A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap befektetési célpontjai olyan stabil jövedelmet biztosító magyarországi ingatlanok, amelyek kiváló műszaki állapotban vannak, kedvező földrajzi elhelyezkedésűek és hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek, az alap az ingatlanok mellett biztonságos pénzpiaci eszközökbe fektet – olvasható a közleményben.