2023 január 29

Beszállna a Nissan a Mitsubishibe

Javít az megkopott bizalmon

“A tranzakció mindkét fél számára előnyös, jelentős szinergikus és növekedési potenciált kínál” – jelentette ki Carlos Ghosn, a Nissan vezérigazgatója sajtókonferencián Yokohamában. A tulajdonosi együttműködés “fontos mérföldkő számunkra a közvélemény bizalmának helyreállításában” – tette hozzá Maszuko Oszamu, a Mitsubishi Motors vezérigazgatója.

A Mitsubishi Motors eladásai jelentősen csökkentek, amióta áprilisban ismertté vált, hogy számos modelljénél nem valós fogyasztási értékeket adott meg. A Nissannal kialakítandó tőkeközösség megerősíti pénzügyi teherbírását és javítja sérült vállalati arculatát. A Nissan számára pedig a Mitsubishi jó délkelet-ázsiai piaci pozíciója és kierjedt értékesítési hálózata jelent előnyt.

A Renaultban is van részesedése

Amennyiben a Nissan, a második legnagyobb japán autógyár egyharmados részesedést szerez a Mitsubishiban, az meghaladja majd globális együttműködő partnerében, a francia Renaultban meglévő 15 százalékos részesedését. A Renault 43,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nissanban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A három márka együttesen 9,59 millió autót értékesített 2015-ben, közel megegyező mennyiséget a világpiacot vezető Toyota és Volkswagen mögött a harmadik legnagyobb General Motors eladásaival.

Újabb kihívások

Sajtóértesülések szerint a tulajdonosi összefonódás mellett a két autógyár a következő generációs környezetbarát járművek fejlesztésében is együtt kíván működni. A Nissan és a Mitsubishi együttműködése 2011-re tekint vissza, amikor közös vállalatot állítottak fel miniautók fejlesztésére. Az együttműködés azonban nem terjedt ki kölcsönös tulajdonrész szerzésre.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az éppen a miniautó kategóriát érintő üzemanyag-fogyasztási botrány kitörése után a Mitsubishi felfüggesztette a miniautók gyártását Okayama megyében működő üzemében. A 660 köbcentinél kisebb lökettérfogatú motorral rendelkező miniautók eladása emiatt mindkét autógyárnál a felére csökkent áprilisban. A Mitsubishi ugyanis a botrányban érintett négy modellből kettőt Nissan márkanév alatt gyártott.

A Mitsubishi minautó eladásai az egy évvel korábbihoz képest 44,9 százalékkal 1477-ra, a Nissan eladásai 51,2 százalékkal 5574-re csökkentek áprilisban.

45 százalékos visszaesés

A tulajdonrész vásárlással a Nissan lesz a Mitsubishi legnagyobb részvényese, gyengülnek ezáltal a Mitsubishi Corp. konglomerátumhoz fűződő kötelékei. A Mitsubishi Motors részvénye 45 százalékkal csökkent a botrány kitörése óta. Csütörtökön a részvényre csak vételi ajánlatok születtek, üzlet nem történt.

A szerdán 459 jenen záró papírt csütörtökön 575 jenért próbálták megvásárolni. A Mitsubishi Motors részvényeinek együttesen 34 százalékát birtokló Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Mitsubishi Corp, és Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ vállalatok egyike sem kommentálta a Nissan tulajdonrész vásárlásának a hírét.