2024 április 18

Beruháznának a kkv-k a jövőben

A felmérés részleteit és eredményeit Bunna Gyula, az UniCredit ügyvezető igazgatója prezentálta. A hétszáz hazai kisvállalati vezető megkérdezésével készült kutatás szerint az elmúlt időszakban a megkérdezett kisvállalkozások közel kétharmadának nőtt a finanszírozási igénye. A működési feltételek biztosítása mellett a beruházási hajlandóság növekedése miatt igényelnek hitelt a kkv-k. A válság miatt a megkérdezettek 13 százaléka egyfajta biztonsági tartalékként tekint a hitelre.

Régiós szinten eltérő volt a kkv-k célja a hitel felhasználásával kapcsolatban: a nyugati megyékben az exporttevékenység, a keleti régiókban az üzletbővítés indokolja a nagyobb finanszírozási igényt. „A pozitív várakozások relatíve magas aránya komoly visszajelzés nekünk egyrészt ügyfeleink gazdálkodásának jó minőségéről, másrészt konkrét terveikről” – mondta Ihász Csilla, az UniCredit Bank Lakossági és kisvállalati divíziójának vezetője. Ami a részleteket illeti: a beruházási tervek között legnagyobb arányban (41%) tárgyi eszköz, berendezés, gép vásárlása vagy korszerűsítése szerepel.

Ugyanakkor a felmérés arra is rávilágított, hogy a megkérdezett vállalkozások több, mint a fele egyáltalán nem akar uniós pályázaton indulni. Eddig csak 15 százalékuk pályázott, igaz ennek 90 százaléka sikeresen. A vállalkozások leginkább az adminisztrációs tehernövekedéstől tartanak, de problémát jelent a hosszúra nyúló utófinanszírozás, illetve az önerő megteremtése is.

„Egy vállalkozás versenyképességét döntően három tényező határozza meg: a tudás, a kreativitás és a pénz. Ugyanakkor láttuk a kisvállalati ügyfeleink válaszaiból, hogy a támogatási lehetőségek kihasználása a hasonló adottságú régiókban is egyenetlen – mondta Bunna Gyula. – Az életképes, sikeresen pályázó vállalkozások példája jól mutatja, hogy a finanszírozási szakadékok szakértő segítséggel, jól végiggondolt tervezéssel sok esetben áthidalhatók. Ráadásul éppen a legkevésbé fejlett régiók kaphatják a legtöbb segítséget.”

A bank nem csak saját körében készített felmérést, hanem támogatja a BCE Vállalatgazdaságtan Intézetének önálló kutatását is, amely magyar többségi tulajdonban lévő cégek exporttevékenységét vizsgálja. Czakó Erzsébet, a Corvinus Egyetem docense az év végére ígérte az eredmények publikálását.