2023 december 11

Belezavarodtak az oroszok a propagandaháborúba

Alternatív tények alternatívái

Zaharova elmondta, hogy ismeretlenek a csehországi és a szlovákiai orosz nagykövetség nevében közöltek „provokatív” és „félrevezető” anyagokat a Facebookon. A szóvivő szerint a közösségi oldal adminisztrátorai a hivatalos moszkvai panaszra reagálva szerdán nem a hamis, hanem a valódi pozsonyi képviseleti oldalt tiltották le.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Kijelentette, Oroszország az ellene irányuló információs háború részeként értelmezi a történteket, és óvatosságra intette a felhasználókat az orosz követségek és egyéb állami intézmények oldalainak igénybevételekor. Zaharova szerint az orosz külügyi tárca azért fordult az orosz hatósághoz, mert a Facebooknak nincs oroszországi képviselete.

Vita a New York Times-al

A szóvivő „propagandának” nevezte a The New York Times című amerikai napilapnak az orosz külpolitika eszközeiről írt, Pulitzer-díjjal jutalmazott sorozatát. Képletesen gratulált a lap moszkvai tudósítói irodájának, amiért az szerinte arra az „alapvető következtetésre” jutott, hogy „a poszt-sztálini és a jelenkori Oroszország között nincs különbség”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Zaharova úgy vélekedett, hogy a The New York Times Pulitzer-díja nyomán el kell gondolkodni azon, hogy milyen szerepet játszanak az Egyesült Államok vezető tömegtájékoztatási eszközei az Oroszország elleni propagandakampányban.