2024 június 18

Barroso: a bankfelügyelet nem lesz varázspálca

A közös bankfelügyeleti szisztéma létrehozásához nem szükséges az Európai Unió alapszerződésének módosítása, így az már jövő januárban elkezdheti a munkát – írta José Manuel Barroso a Wirtschaftsblattban. „Az egységes banki felügyelet bevezetése 2013 elején nem ad varázspálcát az EU kezébe, amivel a válságot egyik napról a másikra el lehet tüntetni, de nagy lépést jelent az európai polgárok, a nemzetközi partnerek és a befektetők bizalmának helyreállítása felé” – fűzte hozzá. A bizottság a jövő szerdán terjeszti elő javaslatait egy egységes banki felügyeletről.

A nemzeti felügyeleti szervek puszta együttműködésén túl kell lépni és mindenekelőtt az euróövezetben egységes uniós felügyeleti hatóságot kell létrehozni – hangsúlyozta Barroso. „Meg kell szakítanunk az ördögi kört, hogy az adóbevételeket bankmentésre használjuk fel, amivel megterheljük az államadósságot, miközben a kockázattól ódzkodó bankok nem hiteleznek a vállalkozásoknak” – tette hozzá.

Barroso az osztrák lapban kifejtette: az Európai Központi Bank banki felügyeleti feladatait szigorúan elválasztanák a pénzügypolitikai feladataitól. Egyidejűleg az Európai Bankhatóság (EBA) továbbra is ellátná jelenlegi feladatait. Amellett, hogy a leendő felügyeleti rendszer hatásköre az euróövezet minden pénzintézetére kiterjedne, meg kell teremteni a hidat a valutaunión kívüli EU-tagokhoz is, „amelyek közül egyesek talán csatlakozni szeretnének az új felügyeleti mechanizmushoz” – írta.

A közös és szorosabban integrált felügyelet az első lépést jelenti egy bankunió felé – tette hozzá. Következő lépésként a bizottság tovább dolgozik majd a bankbetétek védelmére vonatkozó programokon és egy, a bankcsődöket kezelő hatóság felállításán.