Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Bandaháború Kínában – halálos ítéletek

Egy kaszinó üzemeltetése körül kirobbant bandaháború résztvevőit ítélték halálra a délkelet-kínai Vencsou (Wenzhou) városban – jelentette szerdai számában a hongkongi South China Morning Post című lap.

Az egyik társaság két vezére végrehajtandó, harmadik társuk felfüggesztett halálbüntetést kapott. A szervezet 33 tagját másféltől hét és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. A riválisok büntetőperére is hamarosan sor kerül. A bíróság megállapította, hogy a Csöcsiang (Zhejiang) tartományi, közismerten gazdag vállalkozóknak otthont adó Vencsouban a három férfi illegális kaszinót üzemeltetett. A konkurens bandákkal rendszeresen összetűzésbe keveredtek, egy konkrét esetben pedig a kaszinó tulajdonrésze körüli vita utcai harchoz vezetett.

Tavaly júniusban kétszer 70 ember sorakozott fel egymással szemben, az ellenfelek piros illetve fehér kesztyűt viseltek. A harcosok kezében lőfegyverek, kések, acélrudak és balták voltak, testüket többen acéllemezekből kialakított „páncélmellénnyel” védték. A több fordulós összecsapásban a fehér kesztyűsök maradtak alul, akik autókkal és taxikkal kezdtek menekülni, majd hirtelen megfordultak és üldözőikbe hajtottak. Hét embert elütöttek, ketten meghaltak. Vencsou város bíróságai ezen a héten 46 szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyben, köztük gyilkosságokban hirdettek ítéletet; összesen 187 gyanúsított került a vádlottak padjára.