2023 március 31

Az OTP megkezdte az ügyfelek értesítését a fizetési moratóriumról

Mi a teendője az OTP Bank ügyfeleinek?

Azoknak a magánszemélyeknek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, de tovább törlesztenék a kölcsönüket 2021. január 1-től, nincs további teendőjük, jövőre folytathatják a törlesztést. Ha később meggondolnák magukat, akkor a 2021. június 30-ig tartó időszakban bármikor kérhetik a törlesztésük felfüggesztését.

Azok a magánszemélyek, akik jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra és nem törlesztenék tovább a kölcsönüket 2021. január 1-től, lehetőség szerint 2020. december 31-ig nyilatkozatot kell tenniük az igénybevételi szándékukról és igazolniuk szükséges jogosultságukat. Fontos tudnivaló, hogy mindezt kizárólag a saját nevükben tehetik meg az ügyfelek. A jogosultságot igazoló dokumentumok pontos listája megtalálható az OTP Bank honlapján: www.otpbank.hu/moratorium2021  

Hogyan tudnak az OTP Bank ügyfelei nyilatkozni és jogosultságukat igazolni?

A hitelintézet ügyfelei a jogosultságukat igazoló dokumentumokat és a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó nyilatkozatot egyszerűen, a saját otthonukból online is benyújthatják, a következő csatornákon:

  • az OTPdirekt internetbankban, a „Fizetési moratórium 2021” menüpont alatt, vagy
  • az OTP Bank honlapján, a www.otpbank.hu/moratorium2021 linken,

vagy személyesen, az OTP Bank fiókhálózatában is nyilatkozhatnak és igazolhatják a jogosultságukat.

„A járványhelyzetre tekintettel és a kényelmes ügyintézés érdekében azt javasoljuk, hogy a nyilatkozatot és a jogosultságot igazoló dokumentumokat lehetőség szerint az internetbankban, vagy az OTP Bank honlapján nyújtsák be ügyfeleink. A bankok a korábbi hiteligénylési és a bankszámlára érkező jövedelmi adatokat felhasználhatják a jogosultság ellenőrzésére, ha erre az ügyfél adatkezelési felhatalmazást ad. A meghatalmazást adó ügyfeleinknek ez esetben nem kell benyújtaniuk a jogosultságukat igazoló dokumentumokat, az igénylési nyilatkozatot pedig kényelmesen és gyorsan leadhatják az online csatornák egyikén” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank igazgatója.

Az az ügyfél, aki a 2021-es fizetési moratórium időszakában szerez jogosultságot a fizetési könnyítés igénybevételére, és nem szeretné tovább törleszteni a kölcsönét, akkor ezt a változást követően, de legkésőbb 2021. június 30-ig, a nyilatkozat benyújtásával együtt igazolnia kell az OTP Banknál.

Hitelfelmondási tilalom, egyeztetés a bajba került adósokkal

Azokat a magánszemélyeket, akiknek fizetési nehézségük van, de nem tartoznak a kiemelt társadalmi csoportokba, ezért nem jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a törvény értelmében hitelfelmondási tilalom illeti meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – a többi hitelintézethez hasonlóan – az OTP Bank a 2020. március 18. napján már fennálló szerződéseket 2021. június 30-ig tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt nem mondhatja fel. Minden egyéb, a késedelemmel járó, a szerződésben meghatározott következmény (kölcsöntípustól függően késedelmi kamat, késedelmi díj felszámítása, késedelmes napok Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő átadása) azonban alkalmazható ebben az esetben is.

Az OTP Bank kéri azokat a pénzügyi nehézséggel szembesülő ügyfeleit, akik nem jogosultak a 2021-es fizetési moratóriumra, hogy minél előbb jelentkezzenek a hitelintézet bármely fiókjában, ahol tájékoztatást kapnak a fizetéskönnyítési lehetőségeikről.

Érdemes előzetesen időpontot foglalniuk a következő oldalon: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Kapcsolat/Idopontfoglalas

Az OTP Bank által kidolgozott fizetési megoldások részletei itt találhatóak.

Tudnivalók a Lakástakarék lakás- és áthidaló kölcsönnel rendelkező ügyfelek számára

Az OTP Lakástakarék lakás- és áthidaló kölcsöneivel, valamint a lakossági kölcsönök biztosítékául szolgáló Lakástakarék szerződésekkel kapcsolatos információk az OTP Lakástakarék honlapján találhatók. Az ügyfelek az OTP Lakástakarék lakás- vagy áthidaló kölcsönére vonatkozó, 2021-es fizetési moratórium nyilatkozatukat – jogosultság esetén – szintén az OTP Bank honlapján, a www.otpbank.hu/moratorium2021 linken tehetik meg.

Tudnivalók az OTP Ingatlanlízing szerződéssel rendelkező ügyfelek számára

Az OTP Ingatlanlízing szerződésekkel kapcsolatos, 2021-es moratóriumra vonatkozó információkat az OTP Ingatlanlízing honlapján találják az ügyfelek.

Tudnivalók vállalkozások számára

Azt, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások közül melyek jogosultak a 2021-es fizetési moratórium igénybevételére, a kormány rendeletben határozza meg. Az azonban már a 2020. évi CVII. törvény alapján egyértelmű, hogy az újabb fizetési halasztást írásban kell kérniük hitelezőiktől az erre jogosult vállalkozásoknak. A részletszabályok megismeréséig az OTP Bank az érintett ügyfelek türelmét kéri. A 2021-es fizetési moratóriummal kapcsolatos, vállalati ügyfélkört érintő információk megtalálhatók az OTP Bank honlapján.