2023 március 21

Az olcsó élelmiszert veszi a magyar

A növekedés egyik oka a Nielsen szerint, hogy tíz magyar fogyasztóból nyolcan változtattak költési szokásaikon, mert háztartásuk kiadásain spórolnak. A változtató fogyasztók kétharmada olcsóbb élelmiszerekre váltott, amelyekbe beletartozhatnak a láncok saját márkás árucikkei is.

A másik ok, hogy a modern boltláncok közül új üzletet szinte csak a diszkont csatornában nyitottak az utóbbi időben – írja a Nielsen.

A cég hozzáfűzi, hogy a bővülő bolthálózat is közrejátszik abban, hogy a diszkontokban kiemelkedő szerepet játszanak a sajátmárkás élelmiszerek: részarányuk 62-ről 63 százalékra emelkedett a csatorna teljes bevételéből, éves összehasonlításban.

A diszkont az egyetlen üzlettípus, amelynek élelmiszerforgalmán belül nőtt a kereskedelmi márkák aránya tavaly. A szupermarketekben ugyanis 25-ről 23 százalékra csökkent 2012-ben 2011-hez képest, míg a hazai láncokban stabilan 17 százalék, és hipermarketekben is változatlanul 14 százalékos a kereskedelmi márkák aránya.

A Nielsen kimutatása szerint leginkább az állateledelek és a mélyhűtött termékek vásárlói részesítik előnyben a kereskedelmi márkákat, amelyekre a két kategória forgalmából 51, illetve 45 százalék jutott múlt évben, értéket tekintve. A kereskedelmi márkák – értékben mért – piaci részesedése a legalacsonyabb az alkoholos italoknál volt 15, valamint az édességeknél 19 százalékkal.

Háztartási vegyi áruk és kozmetikumok közül több mint 50 milliárd forintnyi került a boltok pénztáraiba kereskedelmi márkás árucikkekért tavaly. Ez a Nielsen által mért 70 kategória teljes bevételének 17 százaléka, egy százalékponttal több, mint tavalyelőtt.