2023 február 04

Az MNB népszerűségébe kerülhetnek intézkedései

Bíznak az inflációs cél elérésében

Az MNB új kamatcsökkentési ciklusba kezdett idén márciusban. Ekkor 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 1,35 százalékról 1,20 százalékra. A csökkentés ebben az ütemben folytatódott, áprilisban 1,20 százalékról 1,05 százalékra esett az alapkamat. Májusban a bizottság úgy döntött, hogy tovább lazít monetáris politikáján, aminek hatására az alapkamat 0,9 százalékra módosult. A betéti kamat továbbra is negatív értéken maradt (-0,05 százalék). Az egynapos (O/N overnight) kamatszintet az alapjául szolgáló kamattal 1,15 százalékra változtatta.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az MNB legutóbbi ülésének végére egyértelműen kirajzolódott, hogy a központi bank már nem tervez további kamatcsökkentést, valamint, hogy a közeljövőben nem kívánja tovább lazítani monetáris politikáját. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani az MNB azon nyilatkozata, miszerint a jelenlegi kamatszint középtávon lehetővé teszi, hogy az inflációs ráta a 3 százalékos érték körül mozogjon.

Veszély leselkedik gazdaságunkra

Az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője, František Kovács szerint „A reálbérek növekedése és a pénzügyi ösztönzőket tartalmazó állami költségvetés 2017 után védi majd a lassuló árnövekedést. Ezen felül az uniós források gyorsabb lehívása, az erős fogyasztói kereslet és az építőipar fellendülése fokozatosan serkentik majd az infláció alakulását és általános gazdasági növekedéshez vezetnek.”

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Előreláthatóan az infláció továbbra is a 3 százalékos érték alatt marad 2018 első feléig, ez azonban veszélyt is hozhat a magyar gazdaságra. Idén a fogyasztói árak emelkedése még valamivel 0 százalék felett lesz, a jövő évre azonban ennek már 2 százalék fölé kellene emelkednie.

Az MNB feljegyzéseiben nem találunk további arra utaló jeleket, hogy a monetáris bizottság tervez-e egyéb módosításokat a közeljövőben. Fennáll a lehetősége annak is, hogy az MNB népszerűsége a közelmúltban végrehajtott intézkedéseinek köszönhetően romlani fog, ami az elkövetkezendő hónapokban a pénzpiac likviditással kapcsolatos eszközeiben változáshoz vezethet.