Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Az érintőképernyő nem érintette meg a fogyasztókat

Jóllehet a cég profitja kissé csökkent a harmadik negyedévben, a világ legnagyobb processzorgyártójának adózás utáni nyeresége 2,95 milliárd dollár, részvényenként 58 cent lett, ami alig kevesebb az egy évvel korábbi 2,97 milliárd dollárnál. Megfigyelők 53 cent profitot vártak a szeptember végén záródott három hónapra. A cég bevétele 13,48 milliárd dollár volt a tavalyi harmadik negyedévi 13,46 milliárd dollár után.

Tabletekre kacsintgat az Intel

A vállalat javuló eredményei szemléletváltozást is tükröznek. A nyár végén a cég megszellőztette, a jövőben inkább a következőgenerációs tabletekhez fejlesztene processzorokat. A váltásra akár már 2014-ben sor kerülhet, az ilyen táblagépek ugyanis valamikor a következő év második felében kerülhetnek a piacra.

A tabletekhez szánt Cherry Trail és Willow Trail CPU-k (Central Processing Unit – központi feldolgozóegység, másként processzor illetve mikroprocesszor, a számítógép „agya”) is ekkor jelennének meg az Intel tervei szerint, de a Cherry Trail első szállítmányai már akár az idén befuthatnak. Megfigyelők szerint igazán sokat majd csak a 2014-es Computex kiállításon lehet megtudni.

Az Intel sem véletlenül kacsingat a hagyományos, úgynevezett asztali számítógépekéről a tabletek piacára. Ez a szegmens, csakúgy mint az okos telefonoké, jelenleg egyre vonzóbb a fogyasztók és a gyártók szempontjából is.

Az IDC piackutató cég legfrissebb adatai szerint a globális PC piac 2013 harmadik negyedévében éves szinten 7,6 százalékos csökkenést szenvedett el. Ebben az időszakban 81,6 millió PC-t szállítottak le a gyártók, ami nem egetverő teljesítmény, de jobb a korábbi előrejelzéshez képest, ami még 9,5 százalékos csökkenést prognosztizált.

Menetel a tablet-piac

Kétségtelen az is, hogy változatlanul gyorsan növekszik a tablet piac. Az eladások az idei második negyedévben 59 százalékkal, 28,3 millióról 45,1 millió darabra bővültek a korábbi esztendő hasonló időszakához viszonyítva. Igaz, a növekedés lassult, az első negyedévhez képest valamennyivel kevesebb tablet fogyott.

A PC-piac zsugorodásának okait a piackutatók hasonlóképpen ítélik meg. Szerintük egyszerűek az okok. A tartalomfogyasztásra az emberek többsége inkább tabletet vesz, a Windows 8-as számítógépek pedig még mindig nem elég vonzóak ahhoz, hogy lényegesen felpörgessék a PC-s piacot, s a vállalatok sem kapkodnak munkaállomásaik lecserélésével.

Magyarország a kivétel

Az IDC Közép-Kelet-Európai kutatása szerint az idei év második negyedében zuhantak az eladások régiónk PC-piacán. Bár a windows-os hibrid eszközök, az érintőképernyős, tabletté alakítható vagy ultravékony notebookok látszólag érdekesek a vevők számára, az eladások azonban továbbra is gyengék, aminek az oka a készülékek magas ára.

Kivételt jelent Magyarországot, ahol a regionális trendet nem követte a piac, s öt százalékkal nőttek a PC-eladások. Itthon 83 ezer notebook és majdnem 37 ezer asztali gép fogyott. A notebook-eladások stagnáltak, az asztali gépek forgalma viszont nagyot nőtt. Ennek a növekedésnek az oka néhány nagyobb banki projekt, valamint az új trafikok megnyitásához szükséges rendszerek telepítése volt. A lakossági fogyasztás továbbra sem változott érdemben.