2023 április 02

Az EIB 100 millió eurós hitelt ad a Diákhitel Központnak

Így közel 500 millió euróra nő az EIB által a Diákhitel Központnak 2005 óta folyósított hitelek összege.

Az EIB hagyományosan nem közli a folyósított hitelekkel kapcsolatos részleteket.

Bugár Csabának, a Diákhitel Központ vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a mostani hitel kizárólag a Diákhitel2 konstrukció hitelezését szolgálja. A Diákhitel2 konstrukcióban a hallgatók csak a képzés költségére fordíthatják a felvett összeget. A vezérigazgató a két szervezet közös közleményében úgy fogalmazott: a Diákhitel Központ a kölcsön révén tudja „biztosítani és elősegíteni, hogy a magyar fiatalok egyenlő esélyekkel kapcsolódhassanak be a felsőoktatásba”.

Wilhelm Molterer, az EIB magyarországi kölcsönökért felelős alelnöke szerint a mostani kölcsön a Diákhitel Központtal fennálló sikeres együttműködésük folytatása. „Az EIB által kedvező feltételek mellett kölcsönzött közel 500 millió euró a hallgatók szélesebb rétegeinek teszi elérhetővé a felsőoktatást. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a magyar lakosság egyre növekvő arányban szerezzen felsőfokú végzettséget, ami pozitívan hat a magyar társadalomra és gazdaságra egyaránt” – idézte Wilhelm Molterert a közlemény.

Mint írták, az EIB 2005-ben 100, 2007-ben 150, 2010-ben 145 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első két kölcsön összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a harmadik az ütemezésnek megfelelően, 2014-ig kerül teljes egészében felhasználásra.

A magyarországi diákhitel rendszer 12 éve nyújt pénzügyi segítséget a felsőoktatásban résztvevőknek társadalmi vagy oktatási háttértől függetlenül. Ennek kiemelt jelentősége van Magyarországon, ahol a felsőoktatás rendszere komoly, erőteljes átalakuláson ment keresztül az elmúlt években.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója az MTI-nek adott interjúban arról tájékoztatott, hogy az első, 2005-ös hitelhez hasonlóan most is tizenöt éves hitelről van szó, amely öt év türelmi idővel kerül folyósításra.

Kiemelte: a Diákhitel Központ számára folyósított hitel az EIB számára egyedi eset, mert máshol általában állami intézményekben, a költségvetés által finanszírozott módon történik a diákhitelek folyósítása. „Ők is büszkék erre, a humánfinanszírozásban ez egy úttörő partneri kapcsolat” – tette hozzá.

Bugár Csaba elmondta: az idei tanévben bevezetett Diákhitel2 konstrukciót az első félévben ötezren vették igénybe, s ez a szám a második félévben eddig további ezer fővel nőtt, ami 1,1 milliárd forint körüli kihelyezést jelent félévente. Az átlagos igénybevétel összege 240-250 ezer forint körül alakult – mondta.

A vállalatvezető kiemelte, hogy kérelmüket „nyilván egy nagyon hosszú előkészítő munka eredményeként, de nagyon rövid idő alatt elbírálta az EIB”. Nagyon nagy sikernek tekinthető, hogy egy új termék bevezetése után félévvel a Diákhitel Központ mellé állt az EIB – tette hozzá.

Bugár Csaba hangsúlyozta: a szervezet finanszírozási szerkezete a hitellel nem változik, így a források egyharmada továbbra is kötvénykibocsátásból, egyharmada az EIB-től, míg egyharmada a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Banktól származik.