Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

2023 végén érkezik az első elektromos Rolls-Royce

A BMW újabb leányvállalata száll be az EV versenybe. A luxusautók gyártásáról ismert brit márka, a Rolls-Royce Motor Cars első teljesen elektromos modellje várhatóan 2023 negyedik negyedévében lép piacra.

A Rolls-Royce hagyományosan spirituális neveket ad modelljeinek, például Ghost, Phantom, Wraith. Ez alól az elektromos modell sem lesz kivétel, a Spectre nevet fogja viselni.

A Rolls-Royce Wraith modellen alapuló prototípust képeken is megmutatták. A prototípust Charles Rolls, a márka egykori társalapítójának egyik legismertebb idézete díszíti, „Törekedj tökéletességre mindenben. Fogd a létező legjobbat, és tedd még jobbá. Ha az még nem létezik, tervezd meg.”

Forrás: www.rolls-roycemotorcars.com

A Rolls-Royce vezérigazgatója Torsten Müller-Ötvös az Euronews-nak adott interjújában elmondta, hogy a Spectre sikere kulcsfontosságú motívum lesz az egész EV szektor számára. „Megalkotjuk az első ilyen kategóriájú elektromos luxusautót. A Spectre a Rolls-Royce többi modelljéhez hasonlóan egyedi lesz a maga nemében.”

„Beszállunk az EV versenybe, ez már nem csak egy prototípus. A Spectre valósággá fog válni, várhatóan 2023 negyedik negyedévében az első modellek meg is érkezhetnek újdonsült tulajdonosaikhoz. Ezen okok miatt fontos mérföldkőnek számít ez a bejelentés a Rolls-Royce életében.”

A Rolls-Royce még 2011-ben kezdett bele az elektromos hajtáslánc fejlesztésébe, akkor be is mutatták a 102EX névre keresztelt tanulmányautót, ami valójában egy teljesen elektromos hajtással szerelt Phantom volt. Ezt követően 5 évvel később a luxusautógyártó bemutatta a 103EX tanulmányautót. Végül a két tanulmányautó közül egyik sem került sorozatgyártásba, azonban mára már úgy látja a Rolls-Royce, hogy ebben rejlik a jövő. A vállalat tervei szerint a márka 2030-ra már csak teljesen elektromos hajtáslánccal szerelt modelleket kínál majd.

A Spectre tesztprogramja a Rolls-Royce történelmének eddigi legnagyobb szabású projektje lesz. A Spectre tesztautókkal összesen 2.5 millió kilométert tesznek majd meg, ami egy több mint 400 éves használat szimulációjának felel meg. A tesztautókat a világ minden táján, a legkülönfélébb környezetekben teszik próbára, annak érdekében, hogy a Spectre végső verziója a lehető legtökéletesebb legyen.

A Rolls-Royce modellekben használt népszerű 12 hengeres motor egyelőre még elérhető marad. „Nem egyetlen nap alatt válunk teljesen elektromos márkává. Most kezdődik ez a folyamat, de sok időbe fog telni. A Spectre a 12 hengeres motor hiányának ellenére is igazi Rolls-Royce lesz, és tudom, hogy ügyfeleink imádni fogják a modellt.” mondta el Müller-Ötvös.

A Rolls-Royce Motor Cars 1998 óta a BMW érdekeltségébe tartozik. A BMW felvásárlását követően az első modellt, a 6.75 literes V12-es motorral szerelt Phantomot 2003-ban dobták piacra.

Forrás: www.rolls-roycemotorcars.com

A Rolls-Royce jelenlegi kínálatában a Cullinan, a Dawn, a Ghost, a Phantom és a Wraith modellek találhatóak meg.