2024 május 27

Átszervezés a bábolnai IKR-nél

A cég eladja növényvédőszer, vetőmag és műtrágya forgalmazásával foglalkozó üzletágait az érintett ingatlanokkal együtt a cseh Andrej Babis érdekeltségi körébe tartozó IKR Agrár Kft.-nek, és a szétválás után az IKR Zrt. csak gépforgalmazással, szervizeléssel és alkatrészellátással foglalkozik majd.  Az ügylet a vállalat 640 fős létszámának 40 százalékát érinti. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal már jóváhagyta – közölte a cég vezetője.

Szaxon Attila az eladást azzal indokolta, hogy a bankok 2009 elejétől nem voltak hajlandók finanszírozni a társaság tevékenységét. Az IKR termelési integrátorként a gazdálkodást előre finanszírozta a termelőknek, és a termés jövedelméből számoltak el. A banki pénzből biztosított előfinanszírozás elmaradása miatt a vállalat korábban 120 milliárd forintot elérő forgalma 30 milliárdra zuhant le, ami a kötelezettségekkel együtt csődközeli helyzetet hozott létre.

A vezérigazgató ismertette, hogy az IKR Agrár Kft. száz százalékban az Agrofert tulajdonában lévő vágsellyei (Šaľa) DUSLO műtrágyagyár tulajdona. Az üzem Szlovákia legnagyobb és legkorszerűbb vegyi- és műtrágyagyára, naponta 1300 tonna műtrágya előállítására képes. Termékeiket a világ szinte minden részén ismerik, 43 állammal kereskednek.

A tranzakció következtében rendeződik az IKR Zrt. tőkeszerkezete, átalakuláskor 2,9 milliárd forintnyi saját tőkével rendelkezik majd. A gépeladásokból, szervizelésből és alkatrész-kereskedelemből idén 17 milliárd forint körüli forgalomra számít az IKR – mondta a vezérigazgató. A társaság által közzétett konszolidált mérlegadatok szerint az IKR Zrt. 2011-ben 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, miközben kötelezettségei 24 milliárd forintot tettek ki, és az évet 3,2 milliárd forintos veszteséggel zárta.