2024 április 18

Átírhatja a számokat a kormány

A parlament honlapján olvasható, a jövő évi költségvetést megalapozó törvények módosításáról és Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényjavaslat módosításához olyan zárószavazás előtti módosító javaslatot terjesztett be csütörtökön a bizottság, amelynek indoklásában kifejtik: előfordulhat olyan helyzet, hogy a költségvetés fejezetek bevételi és kiadási főösszegét megállapító határozat elfogadását követően a parlamenti eljárás következő szakaszáig tartó időszak alatt a kormánynak olyan nemzetközi kötelezettségei keletkeznek, amelyet köteles átvezetni a költségvetési törvényjavaslaton is. A javaslat annak a lehetőségét teremti meg, hogy ilyen kivételes esetben a kormány akár a főösszegek módosítását tartalmazó módosító javaslatot is benyújthasson az Országgyűlés elé.

Ilyen módosító javaslat csak abban az esetben lenne előterjeszthető, ha nemzetközi szervezettel megkötésre kerülő szerződés alapján az feltétlenül szükséges, továbbá, ha az Alkotmánybíróság, az Európai Unió Bírósága, illetve más bíróság vagy jogalkalmazó szerv a döntése alapján az állam által teljesítendő olyan mértékű fizetési kötelezettség keletkezik, melyre a megállapított kiadási főösszegek nem biztosítanak kellő fedezetet.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfőn, a jövő évi költségvetés módosító javaslatai szavazásának elhalasztásáról szóló bejelentést követően azt mondta: ha az IMF/EU-tárgyalások szeptember végén, október elején érdemben folytatódni tudnak, akkor nyitva hagyják a költségvetést, és akár a stabilitási és az államháztartási törvényt is módosítják, hogy a kormány hozzányúlhasson ahhoz. Ha azonban a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak, a Fidesz-frakció inkább a büdzsé megszavazásának a híve. Hozzátette: ha a kabinet később ezt javasolja, ebben az esetben is készek a költségvetés módosítására.