2023 december 10

Átformálják az egész világot a drónok

Több olyan terület is van, ahol a drónok domináns szerepet tölthetnek be. Vannak területek, ahol könnyebbé teszik a munkát, vagy újabb munkahelyeket hoznak létre, míg máshol munkahelyek megszűnését okozhatják. Ugyanakkor ez a technológia és használata számos kérdést felvet a jogszerűséggel és a szabályozással kapcsolatban is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A hadseregek már régóta használják a drónokat harci eszközként, valamint megfigyeléshez, addig a mezőgazdaság, az olaj- és gázipar, a telekommunikáció vagy a posta-, illetve futárszolgáltatások ágazatában most kezd igazán kibontakozni a használatuk.

Mekkora forgalom?

A Goldman Sachs Research szerint a vállalkozások csak most kezdik igazán felfedezni a drónok használatának előnyeit. A kutatók becslése szerint 2020-ig számos iparág, beleértve az építőipart, az energetikát, a filmgyártást és újságírást, megragadja majd a drónok nyújtotta lehetőségeket.

Az alkalmazási lehetőségek száma szinte végtelen. Segíthet például egy nagy tűzben a legforróbb pontokat azonosítani, térképet készíteni, ellenőrizni lehet vele gáz- és olajvezetékeket vagy a termesztett növények állapotát. A Goldman Sachs becslése szerint a következő négy évben 100 milliárd dollár lehet a drónok piaci forgalma, amelyet a növekvő kereskedelmi és kormányzati igények növelnek.

A Fehér Ház Tudományos és Technológiai Hivatalának 2016-os előrejelzése szerint a drónipar a következő tíz évben 82 milliárd dollárral járulhat hozzá a GDP-hez és 100 ezer új munkahelyet teremthet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mit változtat meg?

A drónok egyre terjedő használata az elmúlt időszakban többször okozott problémát, főleg azért, mert a szabályozás nem tudja gyorsan lekövetni a technológiai változásokat.

Az egyik gyakori probléma volt, hogy a drónok gyakran ütköztek repülőgépekkel. Ez ahhoz vezetett, hogy kellett a drónoknak is légiforgalom-irányító rendszer. Az AirMap, amely a közelmúltban indult Kaliforniában, olyan szolgáltatást kínál a dróntulajdonosoknak, amelyekkel elkerülhetik az állandó és ideiglenes repülési útvonalakat. A szolgáltatásban a befektetők is látnak fantáziát, 2017-ben 26 millió dollár kockázati tőkét vontak be a cégbe.

A legnagyobb változást a geopolitikában hozhatja el. Korábban a technológia csak az Egyesült Államok hadseregének volt elérhető, de mára több tucat ország használ katonai célra drónokat. Szintén jelentős változásokat hozhat a bűnüldözésben, elsősorban a bűnmegelőzés és megfigyelés területén. Ez azonban több kérdést is felvet a szabadságjogokkal és a titoktartással kapcsolatban.

Hogy végül rossz vagy jó a drónok terjedése, azt mindenki döntse el maga! De nem árt felkészülni arra, hogy a drónok az életünk szerves részeivé válnak.

17 terület, ahol a drónok dominálnak majd

1. Ingatlanközvetítők és –építők

Amerikában egyre több ingatlanos cég használ drónok által készített felvételeket, promóciós videókat az ingatlaneladáshoz. Így könnyebb meggyőzni azokat a potenciális vásárlókat, akik személyesen nem tudják megnézni az ingatlant. Az infrastruktúrában szintén nagyon hasznos, például hidak, utak, felhőkarcolók építési és karbantartási szakaszában. Elemzők szerint ezeken a területeken további növekedés várható.

2. Fogyasztók és hobbidrónosok

Sokan vásárolnak drónt egyszerű szórakozásból vagy hobbiból. A Goldman Sachs számításai szerint a fogyasztók megrendelései 2020-ra elérhetik az évi 7,8 milliót, amely 3,3 milliárd dolláros bevételt generálhat a gyártóknál. Ez jelentős növekedés lenne, hiszen 2014-ben 450 ezer megrendelés hozott 700 millió dolláros bevételt.

Amerikában a Szövetségi Légiközlekedési Felügyelet (Federal Aviation Administration – FAA) 2016-os szabályozása elsősorban kereskedelmi cégekre vonatkozik, de néhány a fogyasztókat is érinti. Magyarországon nyáron léphet életbe a drónokra vonatkozó szabályozás.

A drónrajongók az Egyesült Államokban már saját sportligát is létrehoztak 2012-ben Aerial Sports League (ASL) néven. Versenyeiken drónharc és gyorsulási számok is vannak. Az elmúlt években félmillió néző követte az eseményeiket.

A cikk a második oldalon folytatódik.

3. Újságírás

A drónok segítségével könnyebb lesz az anyaggyűjtés a cikkekhez, hiszen olyan területekről is készíthetnek felvételeket a riporterek, amihez eddig nem fértek hozzá vagy csak nehezen. Persze itt is vannak szabályok, amiket be kell tartani, legyen az például egy tüntetés felvétele vagy egy magántulajdonban lévő ingatlan. Bár még nem gyakori, de bizonyos szituációkban élő felvételeket is könnyebb készíteni vele, mint okostelefonnal.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

4. Filmgyártás

A filmgyártás területén is sok a lehetőség a drónhasználatban, ráadásul jóval olcsóbb, mint a korábbi megoldások. Eddig repülőgépet vagy helikoptert kellett bérelni egy légifelvételért vagy panorámaképért. Természetfilmeknél, például a madarak vagy vízi állatok nyomon követésénél megugrottak a költségek. Az olcsóbb megoldás miatt az amatőr filmesek is nagyobb mozgástérhez jutottak.

5. Hadsereg

Az Egyesült Államok már évek óta használ drónokat mind a támadásban, mind a védekezésben. A magán- és kereskedelmi felhasználás folyamatosan bővül, mégis a Goldman Sachs elemzőinek az a véleménye, hogy továbbra is a hadsereg lesz a legjelentősebb megrendelő. Sokféle drónt tudnak bevetni, egy kisebb madár méretűtől a hatalmas Predatorig, amit rakétákkal is felszereltek. A jelenleg használatban lévő katonai drónok többsége légi, de van már földi és vízi eszköz is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

6. Bűnüldözés és nemzetbiztonság

Amerikában a bűnüldöző szerveknél már használják a drónokat például nagy tömegrendezvények, zavargások vagy a közlekedés megfigyelésére. Hasznos lehet a gyanúsítottak keresésében, vagy túszejtésnél a környezet feltérképezésére. Az amerikai határőrség az illegális határátlépések felderítésében is használja a drónokat. Az elemzők szerint ezeken a területeken további növekedés várható.

7. Sport

A sportesemények közvetítésében is egyre gyakrabban használják majd a drónokat a vezetékes kamerákkal szemben. A Fox Sports már bevetette a munkában. A Dallas Cowboys baseballcsapat szintén él ilyen eszközökkel, hogy rajongóit még színvonalasabb élményekhez juttassa. A drónok egyedülálló nézőpontokat, forgatási szögeket is elérhetnek. Persze nemcsak a különböző sportok légi felvételeihez jöhetnek jól, a Super Bowl félidei show-jában például különleges fényjátékhoz használtak drónokat.

8. Tűzoltás és mentés

Bombák hatástalanítására már használnak drónokat, hogy elkerüljék az emberi sérülést vagy halált. A drónok beküldése egy égő épületbe ugyanezen az elképzelésen alapszik. Ha az elkövetkező években kifejlesztenek olyan eszközt, amely embereket is elbír, akkor könnyebb lesz az épületek kiürítése akár ablakról, akár a tetőről van szó. Különösen fontos lenne ez magas épületeknél. Eltévedt túrázók keresésében és mentésében is segíthet olyan drón, amely nagy távolságokat tud megtenni. Az erőtüzek megfékezésénél azonosíthatja a tűz gócpontjait is.

9. Árukészlet- és csomagszállítás

A vásárlók várakozási szerint ezen a területen növekedés várható. Több csomagküldő cég – például az Amazon, a FedEx és a UPS – már teszteli a drónokat a szolgáltatásban. Hasznos is lehet, ha kisméretű, könnyű csomagról van szó. Különösen olyan területeken jelenthet megoldást, ahol kicsi a népsűrűség és nagy távolságra vannak egymástól a lakóházak (például Amerikában a farmok), vagy télen, amikor a hó elzárja a településeket, falvakat, tanyákat.

Az USA-ban az FAA 2016-os szabályozása kitér erre a tevékenységre. Ott tiltott az éjszakai repülés, maximum 400 láb (körülbelül 126 méter) magasság a megengedett, és emberek felett nem repülhet a drón.

A cikk a harmadik oldalon folytatódik.

10. Állattenyésztés és növénytermesztés

A termelési hatékonyság növelésére kiválóan alkalmasak ezek a technológiai eszközök. Fel lehet velük mérni a termőföld, a vetés vagy a növények állapotát. Nehezen elérhető helyekre is eljuthatnak a drónok. Egy közelmúltban indult projektben méheket helyettesítő drónokat fejlesztenek. Ezekkel a megoldásokkal időt és pénzt is meg lehet takarítani. Az állattenyésztők az állomány felmérésére tudják használni, vagy elveszett jószágok felkutatására.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

11. Bányászat

Számos bányászati felszerelésnél használják már a drónokat, de ezen a területen is további növekedés várható. A technológia jól alkalmazható a bányászterület felügyeletében, a határterületek vizsgálatában, a biztonsági zóna ellenőrzésében, a növényzet feltérképezésében, vagy a kifejtés térfogatának kiszámításában. A drónok a bánya biztonságán is javítanak, mert csökkentik a fáradtság és a stressz okozta emberi hibák kockázatát.

12. Otthoni és vállalati biztonság

Világszerte milliónyian használnak riasztóberendezéseket otthonuk és üzletük védelmére. Hamarosan ezeknek a rendszereknek a drónok is részei lesznek például a megfigyelésben. Nagyobb intézmények, például kollégiumok, iskolák, gyárak is a biztonságuk eszközeként kezelhetik a drónokat. Szakértők szerint a jövőben ezzel kiválthatják a biztonsági őröket vagy a helyi polgárőröket is.

13. Ételszállítás

Sok étterem számára az ételszállítás már régóta része az üzleti modellnek, ezt forradalmasíthatják a drónok. Bár vannak még akadályok, például a megfelelő hőmérséklet fenntartása. Természetesen a szabályozás az éttermekre is vonatkozik, így az USA-ban az éjszakai házhozszállítás egyelőre nem megoldható a repülő drónokkal. Éppen ezért kezdett kísérleti projektbe a Chipotle és az Alphabet amerikai kampuszokon.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

14. Gyógyszertár

A gyógyszertárak jelenleg nem szállíthatnak házhoz gyógyszereket az országok többségében. A QuiQui nevű vállalat San Fransiscóban már próbálkozik egy ilyen szolgáltatás kiépítésével, amely terveik szerint mindössze egy dolláros szállítási díjat tartalmazna. Az biztos, hogy sok idős, beteg embernek nagy segítség lenne. Érdekes, hogy Afrikában, a ruandai egészségügyben már használnak drónokat. A világ egyik legszegényebb országában drónok viszik a kórházakba az életmentő gyógyszereket.

15. Adatok és telekommunikáció

A világ az okostelefonokon keresztül éri el a közösségi médiát és az internetet. Az amerikaiak nagy része rendelkezik internet-hozzáféréssel, de a globálisan az emberiségnek mindössze a fele jut hozzá a világhálóhoz, ezért a drónok nagyon hasznosak lehetnek ezen a területen. A drága vonalak, adattornyok építése és műholdak helyett a drónok szolgálhatnak kommunikációs „toronyként”. Ezen dolgozik már az AT&T és a Facebook is. A természeti katasztrófák miatt is nagyon hasznos lenne egy működő megoldás kidolgozása.

16. Olaj- és gázvezetékek, közművek

Számos villamosenergia-hálózatot, olaj- és gázvezetéket üzemeltető és más közüzemi szolgáltató mérlegeli a drónok használatát. Nehezen elérhető vezetékeket tudnak így olcsóbban ellenőrizni, mintha helikoptert vennének igénybe. Az infrastruktúra állapotának felmérése mellett ez a technológia segíthet a mérési adatok továbbításában, a nagy alállomások, átvételi helyszínek működését segítheti.

17. Bűnözők és terroristák

A fejlett technológia a bűnőzök, csempészek és terroristák számára is vonzó, és ők is kutatják a saját célokra történő felhasználását. Több sajtóorgánum is beszámolt már róla, hogy az Iszlám Állam vetett már be fegyverként drónokat (elsősorban Moszulnál).