2024 július 23

Egy hatalmas aszteroida fog elszáguldani a Föld mellett. Így lehet észrevenni!

Egy aszteroida fog ártalmatlanul elszáguldani a Föld mellett a hétvégén. Megfelelő felszereléssel és időzítéssel akár ön is észreveheti.

A 2024 MK nevű űrszikla szombat reggel közelíti meg legközelebb a Földet, és körülbelül a Földtől a Holdtól mért távolság háromnegyedénél fog elhaladni. Először két héttel ezelőtt észlelte egy dél-afrikai obszervatórium, és körülbelül 120 métertől 260 méterig (393 láb és 853 láb között) terjed.

Davide Farnocchia, a NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központjának aszteroida-szakértője szerint a kisebb objektumok állandóan elsuhannak a Föld mellett. A mostani méretű aszteroidák körülbelül 25 évente repülnek el mellettünk.

„Életünk során látni fogunk néhány ilyet, de ez nem olyasmi, ami minden második nap történik” – mondta.

Egy 2 310 méteres aszteroida csütörtökön biztonságosan elrepült a Föld mellett, de messzebb volt, és csak professzionális távcsövekkel volt látható.

Nagyobb, közelebbi aszteroidák


A 2024 MK megjelenése időszerű. Mindössze kilenc nappal azután halad el, hogy a NASA jelentést tett közzé egy április elején végzett aszteroida-veszély szimuláció eredményeiről. A megjelenése pedig mindössze egy nappal az évente június 30-án megrendezett Aszteroida Nap előtt történt.

Az ENSZ által szentesített Aszteroida Napot 2014-ben indította útjára Brian May asztrofizikus és a Queen egykori zenésze, valamint Rusty Schweickart, az Apollo 9 űrhajós, néhány mással együtt. A cél az, hogy tájékoztassák a közvéleményt az aszteroidákról és azok potenciális veszélyeiről, valamint felszólítsák a kormányokat, hogy dolgozzanak aszteroida-felderítési programokon – írja az AP news.