2024 április 13

Aranypiac: korrekció máris kipipálva?

Megragadják az alkalmat egy már kicsit is kedvezőbb árszinten való bevásárlásra.Az elmúlt héten 1.780 dollár fölül 1.750 alá csúszott le az arany árfolyama, de péntekre a befektetők már ki is köszörülték a kurzuson esett csorbát. Az egyelőre szerény mértékű korrekció oka, hogy a vevők jelenleg türelmetlenül megragadják az alkalmat egy már kicsit is kedvezőbb árszinten való bevásárlásra. Sokan attól tartanak, hogy ha mélyebb beszállási pontokra várnak, utóbb esetleg késve érkezhetnek meg az aranyár következő emelkedő fázisának elstartolására – tájékoztat awww.aranypiac.hu.

Az eurózóna adósságválsága néhány hetes szünet után újfent nyomasztó súllyal telepedett rá a befektetési piacokra. Ismét visszatért egy már-már feledésbe merült reflex, mely szerint, ha egyes tagországok csődje felsejlik a horizonton, máris menekül a tőke az euróból a dollárba valamint az alacsony kamatozású, de első osztályú adósbesorolással bíró állampapírokba. Újra előtérbe kerültek a héten a spanyol kötvényhozamok is, amelyek a madridi kormány megszorító intézkedései elleni tüntetések nyomán visszaemelkedtek a „veszélyesnek” minősülő 6% fölé. Ennyit a recesszióban lévő spanyol gazdaság nem tud kitermelni. Emellett a Portugáliát és Görögországot övező aggodalmak is gyengítik az eurót, ez pedig nem hagyja érintetlenül az arany dollárban jegyzett árfolyamát. A sárga nemesfém árazásában az elmúlt hét közepén látott korrekciót leginkább a dollár relatív felértékelődése váltotta ki.

Mély sebeket az árfolyamon az egyébiránt kiszámíthatóan érkező cezúra nem ejtett, hiszen a hét végére már visszatért a jegyzés az 1.780 dolláros szint közelébe. Az utóbbi három hónapban bekövetkezett 200 dolláros unciánkénti aranyár-emelkedéshez képest egy mindössze 30 dolláros korrekció nem számít jelentősnek. A gyors visszaerősödés annak is köszönhető, hogy az amerikai Fed, az Európai Központi Bank és a Bank of Japan után többen számítanak a Kínai Nemzeti Banktól is a gazdasági növekedést élénkítő lépésekre. Az ennek kapcsán fokozottan jelenlévő inflációs félelmek az arany értékőrző tulajdonságát helyezik az előtérbe. Ezért az aktuális piaci környezetben az alternatív deviza és menedék volta miatt töretlenül erős a nemesfém iránti kereslet.

A rövid lélegzetvételű korrekció mögötti további tényezőként fel lehet sorakoztatni a kínálati oldalon mutatkozó pillanatnyi nehézségeket is. A dél-afrikai ércbányákon éppen sztrájkhullám söpör végig, Miután az ország platinabányászai nemrégiben sikerrel harcoltak ki maguknak egy 22%-os béremelést, megirigyelték ezt most az aranybányákban dolgozó munkások is. Tízből négy bányász tette le a szerszámokat eddig, és a világ harmadik legnagyobb aranykitermelője, az AngloGold Ashanti összes bányája érintett már a munkabeszűntetésekben. Az ennek következtében kieső termelésről egyelőre nincs adat, csak a negyedik legnagyobb nemzetközi bányavállalatnak számító Gold Fields jelentett be 32 ezer unciáról szóló „konkrét veszteséget” mostanáig. Amennyiben a sztrájkok tovább elhúzódnak és még további bányák is érintetté válnának, úgy Dél-Afrika aranykitermelése az idén elmaradhat a várakozások mögött. Ennek hatását az aranyárra nem is szükséges részletezni.

Az aranypiaci befektetők optimizmusa egy szóval töretlen, miután a szeptember csaknem 8%-os pluszt eredményezett a nemesfém számára. A professzionális kereskedők nettó kötésállománya az amerikai határidős piacokon egy éve nem látott magasságokba emelkedett (489.516 kontraktus) a héten, ezen belül az optimista várakozásokat tükröző long pozíciók száma alapján az aranyvásárlási láz főként a nagybefektetőket ragadta magával. És optimisták a kitermelőcégek is, amelyeknél a nyersanyagárak emelkedésébe vetett bizalom hagyományosan „szakmai ártalom”, és ezért amúgy nem feltétlenül számítanak hiteles orákulumnak. Mégis figyelemre méltó, ha a világ második legnagyobb kitermelőjének számító Newmont Mining vezére, Richard O`Brian egy Las Vegasban megrendezett iparági konferencián úgy nyilatkozik, hogy három éven belül esélyes a 2.500 dolláros unciánkénti aranyár elérése.

Az arany árfolyamára pozitívan ható hírek érkeztek a Nemzetközi Valutaalap háza tájáról is. Az IMF adatai szerint júliusban folytatódott a jegybanki aranyvásárlások trendje, amely leginkább a feltörekvő országok által követett tartalékképzési stratégia eredménye. A devizatartalékok sokszínűsítésére felhalmozott aranykészletek folyamatos keresletet generálnak a nemesfém iránt, ami a korlátos kínálat egy részét a világpiacról elvonja, és ezáltal az arany árának emelkedését okozza.

Arany, ezüst – technikai elemzés

Az elmúlt hetet enyhe visszaesés, majd ismét emelkedés jellemezte, miután már egy kisebb korrekciónál is egyből feléledt a befektetők vásárlási kedve. Végül az arany minimálisan az 1.775 dolláros technikai szint felett tudta zárni a hetet. A lélektanilag fontos 1.800 dollár felé vezető úton ugyanakkor erős ellenállások fékezik már a további emelkedést. Ebben a magasságban kétszer bukott el a nemesfém csúcstámadása az elmúlt 12 hónapban, és másodjára egy fél évnél is tovább tartott az erőgyűjtés az újabb nekiindulásra. Bikák és medvék között tehát patthelyzet van kialakulóban: míg felülről erős a technikai ellenállás, addig alulról viszonylag erős támaszok biztosítják a kurzust. A trendszerű emelkedés egyelőre még sértetlen, de egy normális korrektúrapotenciál továbbra is van az árfolyamban.

A korábbiakhoz képest kedvesebb arcát mutatta az elmúlt hetekben az ezüst árfolyama. Az olcsóbbik nemesfém volatilitása jócskán beszűkült az utóbbi időkben, és az árfolyam túlhevüléséről sem indokolt beszélni jelenleg. Az aktuális jegyzés 14%-kal haladja meg a 200- és az 50-napos mozgóátlagokat, miközben a rövidebb horizontú trendmutató éppen azon van, hogy alulról keresztezze a piros színű hosszabb távú trendvonalat, ami az emelkedő momentum jele. A vevők az ezüstnél is következetesen kihasználják a korrekciókat a vásárlásra, de visszariadnak még a 35 dollár feletti árszintektől. A 35,42 dollárnál húzódó igen erős ellenállás áttörésével ugyanakkor meredeken elszabadulhat az árfolyam 37 dollár fölé.

Heti statisztika