2024 június 20

Arany: az apokalipszis elmaradt

ARANYVÉLEMÉNY Ha az olvasó el tudja olvasni e sorokat, az azt jelenti, hogy az a bizonyos bolygó vagy üstökös mégsem zuhant rá arra a sárgömbre, amit Földnek hívnak, emiatt a Maya naptár – Föld mérkőzés ez idő szerint 0:1 re áll. ARANYGRAFIKON. Magyar aranyárak. Arany indikátorok.Az arany a tegnapi nagy esés korrekciójaként 1655-ön végez, 8 dolláros emelkedéssel.

  ARANYVÉLEMÉNY

Ha az olvasó el tudja olvasni e sorokat, az azt jelenti, hogy az a bizonyos bolygó vagy üstökös mégsem zuhant rá arra a sárgömbre, amit Földnek hívnak, emiatt a Maya naptár – Föld mérkőzés ez idő szerint 0:1 re áll. Ennek ellenére sok árcsökkentő tényező hatott a nemesfémpiacra a héten, amiknek előbb – utóbb be kellett következniük.

Szerény forgalmú, ünnep előtti piacok, év végi – az adózással kapcsolatos –  értékesítések, csalódottság,  költségvetési-szakadékot elkerülésére iszapbirkózás  a Capitol Hillen, a vártnál jobb harmadik negyedévi USA  GDP adatok, nem túl megnyugtató  gazdasági növekedés  Kínában, vagy tetszőleges számú láthatatlan, „sötét” ázsiai „rejtélyes eladók, akik egyszer állítólag fennmaradtak egész éjjel, hogy nézzék, miképpen zuhan le az arany és az ezüstpiac többhavi mélységre, a végeredmény egy és ugyanaz: mészárlás a grafikonokon az alaposan kiábrándult  lakossági befektetők rovására. Az aranypiac könnyű nyeresége, amikor csupán  aranyat kellett venni és csak tartani és besöpörni az éves 10-12 %-os nyereséget (dollárban), amely az elmúlt 11 évben jellemző volt, immár elmúlt.

Ne finomkodjunk a szavakkal, számszerűsítsük a heti kárunkat! A keddi 27 dolláros esés nem volt elegendő a záráskori 1671-gyel, majd a csütörtöki eladási dáridó leverte az árat 1634-re (az ezüstöt 29,51-re), ami pénteken 1656 körül látszik zárni. Összességében a piaci teszten, miszerint a csapás alatt miképpen viselkedik az arany, nem teljesített túl jól. Egy másik perspektívából, azzal a ténnyel együtt, hogy frissen esett négy hónapos mélypontjára, az arany dollárban 6% nyereséget (hozamot) realizált az idei évben. Ez a legkisebb nyereség a válság kezdete, 2008 óta.

További figyelemre méltó szempontból az a tény, hogy az arany aláment a 200-napos mozgóátlag alá, amely 1663-as szintnél volt érvényben.  Amerikában a reálkamat némileg növekedett, ami eleve kedvezőtlen az aranynak. Egyes befektetők, akik extra-hosszan tartottak aranyat ebben az évben, valószínűleg egyre jobban kiborultak, elfogadták az ajánlatot, és szilárdak voltak az eladásban.  Ez egy új dolog, és így az egyik legzsúfoltabb, legnépszerűbb, és a  az elmúlt évek legkevésbé érthető válság alatti  kereskedelme a növekedés jelei hatására  csúnyán megfordulnak.

Amennyiben a fenti számok nem elég kedvezőek, megfontolandó, hogy milyen összefüggésben van az aranyár az aranybánya részvényekkel. Ha az elmúlt három hónapot tekintjük,  a Newmont Mining  21%-kal, hasonlóan a Gold Corp – hoz ( 22%),  a Barrick Gold ( körülbelül 20%), és a RandGold mintegy 17%-kal esett. Érdemes tekintettel lenni erre a gyászos teljesítményre mielőtt a 2000 dolláros aranyárban reménykedünk.

Az aranyéves nyereségének gyorsan romló adatai olyan 11 éves ciklus után következtek be, amelyek során a sárga és a fehér fém keményen küzdött, hogy fenntartsák az elmúlt évek csillogó pályarekordjaikat. Az ezévi csúcsmagasság 1791-nél az 1800-as szint megdöntését vetítették előre októberben, amelynek a mozgatója a FED és a QE programok, illetve az ECB, a Bank of England és a Bank of Japan kiemelten laza monetáris politikájának további enyhítésébe vetett vakhit. Ez a hit  nemcsak a kínai és indiai fizikai fémkereslet hanyatlását hagyja  figyelmen kívül, de az amerikai gazdaság  javulását is.

Van azonban még valami, amely belejátszott a heti áresésbe. Ha az olvasó felidézi, sokszor írtunk kockázatvállalásról és kockázatkerülésről, az arany a részvények és akár a kincstárjegyek közötti átcsoportosításokkal kapcsolatban.

Korábban évtizedekig függetlenül változott az aranyár és a részvények, míg 2008 és 2011 között, amikor a központi bankok először bocsátkoztak laza monetáris politika keretében kötvényvásárlásokba, ezek szigorúan együtt kezdtek mozogni.

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben e korrelációkat félredobhatjuk.  Arany csökkent annak ellenére, hogy játékosok  a kockázatos eszközökbe fektettek, annak ellenére, hogy az amerikai dollár esett. Ezek a változások néha csak piaci hibák, és nem tartanak  nagyon hosszú ideig. Azonban a dolgok ilyen fejtetőre állása is ugyanolyan fontos és egyes piaci pozíciók új módon történő értékelésére ad módot.

A mai 8 dolláros emelkedést nem tudom másként látni, mint az eső trendbe beékelődött korrekciót, rövid távon.

Középtávon azonban vegyük figyelembe a pontokba foglalt szempontokat:  a szerdai aranycikk itt olvaható

ARANYÁRTÁBLÁZAT

Az amerikai aranybrókerek heti szavazatai az aranyár jövő heti irányáról az alábbi eredményt hozták: