2023 március 22

Akkor is ragaszkodunk a munkahelyvédelmi tervhez, ha nincs rá pénzünk

A munkahelyvédelmi akciótervről szólva közölte: a kormánypárti képviselőcsoport egyértelművé tette, hogy a program maradéktalan megvalósítását várja a kormánytól. Akkor is, ha a most tervezett finanszírozási elemeket esetleg ki kell cserélni – mondta a frakcióvezető, utalva arra, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg nem lehet kiterjeszteni a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) a pénzügyi tranzakciós illetéket. Matolcsy György azt is hangsúlyozta azonban hétfőn, a parlament foglalkoztatási bizottságában, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv ezen bevételi „lába” – attól függetlenül, hogy a teljes pénzügyi rendszer vagy csak 70-80 százaléka fizeti a tranzakciós illetéket – stabil.

Rogán Antal ugyanakkor jelezte, a jegybankra kivetett adót továbbra is olyan elképzelésnek tartja, amelyen „érdemes gondolkodni”, bár lehet, hogy csökkenteni kell a mértékét vagy szűkíteni a körét.

A munkahelyvédelmi terv részleteiben várható esetleges változásokat firtató felvetésre elmondta, megfogalmazódtak „finomítási” javaslatok a frakcióban például a kisadózókkal kapcsolatban, akiknek 2013-tól minden adót és járulékot kiváltana egy havi 50 ezer forintos kisadó. Esetükben az az indítvány merült fel – folytatta a politikus -, hogy korlátozott mértékben lehetőségük legyen valamilyen költségelszámolásra.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a kormány mozgástere az IMF/EU-tárgyalásokon, a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: Magyarországnak azért van mozgástere, mert nem hitelre, hanem hitelkeretre van szüksége.

„Abszolút reális esélyét látom annak, hogy a megállapodás megköthető” – jelentette ki Rogán Antal, hangsúlyozva: ha mindkét fél azt tartja szem előtt, hogy Magyarország államadóssága csökken, a költségvetési hiány pedig karbantartható, és „a választható eszközök számát szélesen értelmezi a valutaalap is és mi is”, akkor viszonylag gyorsan megköthető a megegyezés.