2023 január 29

A valaha élt leggazdagabb ember több száz éve halott

Mennyire volt gazdag Mansa Musa?

Hiába van Jeff Bezosnak a világ leggazdagabb emberének nagyjából 118 milliárd dolláros vagyona, még így is mérföldekre van a világ valaha élt leggazdagabb emberétől.

Ő pedig nem más, mint az afrikai uralkodó Mansa Musa, vagyis I. Musa Mali császára, aki a Time magazin szerint „leírhatatlanul gazdag volt”. Szó szerint. A vagyona elképzelhetetlen mértékeket öltött, tényleg gyakorlatilag lehetetlen egy pontos számot találni a leírására. Rudolph Ware, a Michigan Egyetem történelemtudományi professzora szerint, Musa gazdagsága olyan hatalmas volt, hogy az emberek egyszerűen nem tudtak mit kezdeni vele.

„A lényeg, hogy ő a leggazdagabb fickó, akit valaki valaha látott” – mondja Ware. „Képzeljünk el annyi aranyat, amennyit szerintünk bárki birtokolni képes, és azt duplázzuk meg. Na, hát ezt próbálták valahogy megfogalmazni, amikor róla írtak” – teszi hozzá.

Amit biztosan tudunk, hogy Mansa Musa a Mali birodalom uralkodója volt a 14. században, és az ország, ami fölött uralkodott, tele volt jövedelmező természeti kincsekkel, elsősorban arannyal. Ráadásul a császár sikeres katonai vezetőnek számított, 24 várost elfoglalt. De a világ leginkább akkor ismerte meg gazdagságát, amikor lévén, hogy hithű muszlim volt, 1324-ben elzarándokolt Mekkába.

Íme néhány dolog, amit erről a legendás királyról tudunk.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Micsoda birodalom!

Musa Keita 1312-ben került hatalomra, amikortájt Európa épp az arany- és ezüstbányák csökkenő termelésével küszködött, miközben az afrikai királyságok aranykorukat élték. Amíg hatalmon volt, Mansa Musa elképesztő mértékben terjesztette ki a birodalma határait: elfoglalta Timbuktu városát és visszaszerezte Gao-t is. Birodalma több mint 3200 kilométeresre nyúlt.

Mansa Musa hatalmas terület felett uralkodott. Talán úgy a legkönnyebb elképzelni, ha ránézünk egy mai Afrika térképre: Mauritánia, Szenegál, Gambia, Guinea, Burkina Faso, Mali, Niger, Nigéria és Csád szinte egésze az övé volt.

Mekkai kiruccanás

A világ akkor tudta csak meg mekkora vagyona is van a mali királynak, amikor 1324-ben elzarándokolt a közel 6500 kilométerre fekvő Mekkába, hogy az iszlám öt pillérének egyikét teljesítse. I. Musa azonban nem aprózta el az utazást.

Karavánja állítólag akkora volt, hogy látni lehetett, ameddig csak a szem ellátott. Több szám is fennmaradt a méretéről, de a legvalószínűbb Musának nagyjából 60 ezer fős karavánja volt, 12 ezer rabszolgával (mind brokátba és perzsa selyembe öltöztetve), akik közül ötszáz csak az aranybotokat hozta, és volt száz olyan teve is, akik tisztán arannyal voltak felmálházva.

A korabeli történész Ibn Khaldun később beszélt a császár egyik kísérőjével, aki elmondta, hogy a császár minden pihenőkor különleges ételekkel és süteményekkel kényeztette őket, a 12 ezer rabszolga pedig a felszerelések és a bútorzat cipelésére kellett.

Amikor I. Musa adakozik

Mansa Musa nem volt egy fukar ember, gyakran ajándékozta meg azokat, akikkel összehozta a sors. Amikor például zarándoklata során Kairóban állt meg, annyi aranyat adott a szegényeknek, hogy brutális inflációt okozott a környéken.

A császár extravagáns útjának köszönhetően felkerült a térképre, mármint szó szerint, ugyanis az 1375-ös Katalán Atlasz, amelyik a középkor Európájának egyik legfontosabb térképe volt, róla is közölt egy ábrázolást. Vagyonának híre így elterjedt a Mediterráneumban.

Mali emiatt az európaiak szemében egyet jelentett a ragyogással, a gazdagsággal és a kifinomultsággal, ennek volt azonban egy hátulütője is. A portugál érdeklődés a térség irányába később haditengerészeti támadásokban manifesztálódott a 15. század elejétől.