2023 március 21

A stabil hozamok is veszélyben lehetnek

Mi vár ránk?

A globális gazdaság kiegyensúlyozott teljesítménye az előttünk álló időszakban is folytatódik, miközben a világkereskedelem volumene is növekedést mutat – állapította meg az Aegon Prémium Ügyfélklub múlt heti rendezvényén Cserháti András, az Aberdeen Standard Investments közép-kelet-európai régióért felelős üzletfejlesztési vezetője.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Az Aberdeen Standard Investments előrejelzése szerint a világgazdaság 2017 egészében 3,6 százalékkal, 2018-ban pedig 3,8 százalékkal bővülhet majd. Ami az egyes nagy régiókat illeti, az USA gazdasága 2,6 százalékkal bővülhet 2018-ban, miközben az EU növekedése is elérheti a 2 százalékot.

Az alapkezelő prognózisa szerint Kínában ugyan tovább lassul a növekedés – a 2017-es 6,8 százalék után jövőre 6,4, 2019-ben pedig 6 százalékot érhet el –, ám a hirtelen fékezésnek kicsi az esélye. Az egyetlen, igazán nehéz helyzetben lévő, jelentősebb világpiaci szereplőnek most az Egyesült Királyság számít, amelynek szembe kell néznie a Brexit negatív hatásaival: elég csak a pénzügyi szektorban elszenvedett komoly pozícióvesztésekre gondolni, amelyek különösen érzékenyen érintik az országot annak tükrében, hogy az ágazat a hozzá szervesen kapcsolódó egyéb területekkel együtt a brit GDP több mint 10 százalékát adja.

Változás jöhet

A globális gazdaság viszonylag jó teljesítménye ellenére már gyülekeznek a viharfelhők, ugyanakkor a befektetőknek továbbra is hosszú távú tőkenövekedésre és jövedelemre van szükségük. Ez a mögöttünk álló, hosszabb időszakot vizsgálva adott is volt, hiszen – mutatott rá a szakértő – az 1987 óta eltelt 30 év alatt részvényekkel átlagosan évi 7,3, kötvényekkel pedig 6,2 százalékos átlagos hozamot lehetett elérni, ami igen kedvezőnek tekinthető.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A mostani környezetben ugyanakkor Cserháti András szerint már nem működik a régebben bevált, egyszerű recept, amely szerint a megfelelőnek tűnő pillanatban kell mozgatni, illetve átsúlyozni a befektetéseket a részvények és a kötvények között. Ennek több oka is azonosítható: így például a globális részvénypiac már egyáltalán nem nevezhető olcsónak, nagyon sok és jelentős mértékű a geopolitikai kockázat, több jegybank már megkezdte a monetáris szigorítást, a kötvénypiaci hozamok történelmi mélyponton vannak.

Ebben a helyzetben – emelte ki Cserháti András – egyedül a kockázatok megfelelő mértékű porlasztása, a valódi diverzifikáció jelenthet üdvözítő megoldást, amellyel hatékonyan csillapíthatók az egyes eszközosztályok esetleges gyengébb teljesítményének hatásai. Az új típusú, kedvező hozam lehetőségét kínáló befektetési lehetőségek – az úgynevezett listed alternatives – pedig segítenek a valódi diverzifikáció megvalósításában: e csoportba tartozik a szociális infrastruktúra, a megújuló energia infrastruktúra, a közösségi hitelezés vagy szociális lakásépítés éppúgy, mint például a repülőgéplízing.