2023 március 31

A síszövetség is támogatja a gyerekek ingyenes sí- és snowboardoktatását

A Ski43 program célja, hogy a téli, mozgásszegény időszakban egyedi élményt nyújtva vigye szabad levegőre az általános iskolás diákokat, akik iskolai napokon (hétfőtől–csütörtökig), előre egyeztetett időpontokban vehetnek részt ingyenes sí- és snowboardoktatáson Magyarország legnagyobb és legfejlettebb síkomplexumában, az eplényi Síarénában. A téli sportok megismerése nemcsak a gyerekek mozgásszeretetének kiterjesztése szempontjából rendkívül fontos: a több mint százéves múltra visszatekintő Magyar Síszövetség hisz abban, hogy akár a jövő bajnokai is ott lehetnek a programban részt vevő kisdiákok között.

A Magyar Síszövetséget 1913-ban alapították a sportág összefogására a hazai sísport szerelmesei, a szervezet tagja a Nemzetközi Síszövetségnek és a Magyar Olimpiai Bizottságnak is, elsőszámú feladata a hazai sí- és biatlonsport szervezése, de az utánpótlás-nevelés szervezése, valamint a sportág népszerűsítése is a tevékenységei közé tartozik. „A Magyar Síszövetség is elkötelezett a hazai sípályákon való síelés népszerűsítése iránt – mondja Dr. Lovas András, a Magyar Síszövetség elnökségi tagja. – Azt szeretnénk, ha egyre többen síelnének itthon, és ha a gyermekek számára egyre több síelési lehetőség nyílna. Bízunk benne, hogy minél több gyerek síel, annál többen kezdik versenyszerűen is űzni ezt a nagyszerű sportot, hiszen van hova fejlődnünk: jelenleg viszonylag kevés felnőtt versenyző van Magyarországon, akár az északi sízést, akár az alpesi sízést nézzük. Az ország legmodernebb pályáján megvalósuló Ski43 program remek kedvcsináló a gyerekek számára, ráadásul hosszabb távon azt eredményezheti, hogy megerősödik az utánpótlás. Éppen ezért mindent megteszünk azért, hogy a lehető legtöbb kommunikációs felületen hírét adjuk a kezdeményezésnek.”

A Ski43 által a 2020/2021-es síszezonban akár 20 000 diák élvezheti majd a síelés örömeit térítésmentesen az eplényi Síaréna közel 3 hektáros oktatófelületén. A szakképzett síoktatók és segédoktatók napi több turnusban, összesen maximum 500 diáknak tartanak 70 perces foglalkozásokat, amelyeket a gyerekek sítudásához igazítanak: akik nem síeltek még, megismerkednek a sport alapjaival, akiknek pedig van már tapasztalatuk, a sítudásuknak megfelelő foglalkozáson vesznek részt. Ezt követően az általános iskolások továbbélvezhetik a havas terepet, hiszen egy animátor a következő 70 percben szórakoztató szabadtéri játékokkal várja őket. A nem mindennapi kalandhoz a Ski43 térítésmentesen biztosítja a kétórás síbérletet, az oktatást, szükség esetén a felszerelést, valamint minden résztvevő számára egy-egy melegételes csomagot.

Ez a kezdeményezés már egy éve a fejünkben járt és egyáltalán nem az idei évről szól. Tisztában vagyunk minden, a COVID 19 adta nehézséggel, természetesen a programot is ennek megfelelően szervezzük. Naponta egyeztetünk és figyeljük az országos helyzetet, készülve arra, hogy januárban elinduljunk, amennyiben minden körülmény adott lesz hozzá. A regisztráció teljesen ingyenes és minden jelentkezőt szeretettel várunk az általános iskolai szervezésben. – hangsúlyozza Virág Ferenc a SKI43 program gazdasági vezetője.

Tudomásunk szerint a kezdeményezést nem csupán a SKI43 Nonprofit Zrt. szervezete támogatja, hanem a jótékony kezdeményezésre további támogatókat is keresnek. Ennek keretében megkeresték a Budapesti Értéktőzsdét, annak kibocsátóit, a Magyar Nemzeti Bankot és számos állami, illetve magán nagyvállalatot.

Már támogató az Unilever, a Magyar Snowboard Szövetség és a Magyar Szabadidősport Szövetség, valamint előrehaladt tágyalások folynak a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV), az Országos Mentőszolgálat és a Fornetti Kft. együttműködésével.

– Az előzetes megkeresések alapján kifejezetten optimisták vagyunk, a potenciális támogatók figyelmét sikerült felkelteni a kezdeményezéssel, a közeljövőben reméljük egy olyan összefogásról tudunk majd számot adni, ami példaértékű lehet a magyar társadalom összetartó közösségében – mondta el Virág Ferenc.

A program – a járványhelyzet szabályainak betartásával, figyelemmel a kormányrendeletekre mind a szabadtéri létesítmények nyitva tartását, mind az egyéni szabadtéri sportolási lehetőségeket illetően – 2021 január elején startol. Jelentkezni és regisztrálni a www.ski43.hu weboldalon lehet.