Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

A Mol 110 millió eurós szerződést kötött

Adósságlevél – ezt érdemes tudni róla

A SSD egy német jog szerinti speciális finanszírozási forma (adósságlevél). A finanszírozás 3 és 7 év közötti lejáratú részletekből áll, amelyekkel a Mol összességében kedvező, 5,2 éves átlagos futamidőt ért el. A társaság ezzel a tranzakcióval új befektetőket tudott elérni, és tovább diverzifikálta finanszírozási forrásait.

A SSD tranzakció szervezői a Commerzbank Aktiengesellschaft, az ING Bank, a Branch of ING-DiBa AG és a Raiffeisen Bank International AG voltak – írják. A Schuldschein finanszírozási formát a kötvény és a hitel hibridjének szokták nevezni.

Hitel azért, mert az ügyfél a finanszírozásban részt vevő pénzintézetektől bilaterális formában megkapja az adott finanszírozási összeget, szervezésének formája ugyanakkor a kötvényre hasonlít (könyvépítés).

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A német jog az irányadó

A Schuldschein finanszírozási forma a német/osztrák pénzintézetekben már lassan egy évszázada használatos, ezért alkalmazásakor a német jog az irányadó. Ettől függetlenül minden országban, ahol használják, előtte jogvéleményt kell alkotni róla.

Ez a magyar alkalmazás előtt is megtörtént, ami biztosítja, hogy a magyar jognak is megfelelő az alkalmazása. Az MTI úgy tudja, a Mol a felvett összeget általános vállalati célokra fogja fordítani.