2024 április 18

A hússzektor viszi a prímet

Közölte: a NAV-nál összesen hatezer büntető eljárást indítottak, de ezen belül a hússzektor ügyeinek számát nem lehet pontosan meghatározni. Beszámolt arról is: az Észak-Alföldi Régióban az áfaszabályok kijátszásával egy bűnszervezet mintegy egymilliárd forintos áfacsalást követett el.

A NAV adatai szerint a költségvetési csalások kárértéke elérte a 73 milliárd forintot. Emellett a NAV által felderített összes egyéb bűncselekmény kárértéke 9 milliárd forintot tett ki.

A húskereskedelemben okozott költségvetés terhére elkövetett áfacsalások száma az ország egyes területein igen eltérő mértékű. Leginkább a Nyugat-Dunántúli Régió fertőzött, mivel itt 1,9 milliárd forint volt az áfacsalással okozott kár mértéke. Az Észak-Alföldi Régióban ez az összeg 1,3 milliárd forintra rúgott, míg a Dél-Alföldi Régióban ez az összeg 300 millió forintot tett ki. A szakemberek ugyanakkor azt nem tudták konkrétan megmondani, hogy miért a nyugat-dunántúli, illetve az észak-alföldi térség a legfertőzöttebb az országban a hússzektorban e területen.

Mintegy egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a bűnszervezet – hozzávetőlegesen egy év alatt -, amely húsáruval kereskedett az uniós áfaszabályok kijátszásával – tájékoztatta az újságírókat Lengyel Tibor, a NAV Észak-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője. A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei a 8 tagú – magyarokból álló – bűnszervezetet augusztus végén felszámolták. A két irányító vagyonának lefoglalásával pedig gyakorlatilag megtérült az elcsalt pénz. Emellett még mintegy 440 millió forint jogtalanul visszaigényelt áfakifizetést is sikerült megakadályozni.

Az elkövetők 3,5 milliárd forint értékű sertéshúst vásároltak – elsősorban Szlovákiában – nettó áron, majd fantomcégeken keresztül ezt belföldön bruttó áron adták el. Az áfát pedig nem fizették be a magyar költségvetésbe, ugyanis azt hamis számlákkal minimalizálták. Más – magyarok által irányított román – cégek közbeiktatásával áfát is igényeltek vissza több százmillió forint értékben, de a húst nem szállítottá ki Romániába, hanem az Magyarországon, belföldi vállalkozásokhoz került. A pénzügyi nyomozók az ügy kapcsán nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hét előzetes letartóztatásban van.

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője hozzátette: a NAV foglalkozik a teljes termékpálya – azaz az élőállatok, a vágóhidak, a feldolgozás, a szállítás és a kereskedelem – ellenőrzésével. Emlékeztetett: a csalási modellek általában nem termékspecifikusak, azokat legtöbbször több gazdasági területen is alkalmazzák.

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője cáfolta azt a közhiedelmet, hogy a „gabonás áfacsalók átvedlettek volna húsosokká” a gabonaszektorban bevezetett fordított áfa miatt. Ezt a szóvivő téves megközelítésnek mondta, szerinte nem érzékelhető ilyen tendencia.