2023 április 02

A Huawei és a ZTE is tagadja a vádakat

A kongresszus hírszerzési bizottsága vizsgálja meg, hogy a kínai vállalatok fokozott piaci szerepe jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokban, és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek.

A Huawei és a ZTE is tagadja a vádakat, mondván, tevékenységük pusztán üzleti jellegű. A világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata, a Huawei arra is emlékeztetett, a világ 50 legnagyobb telefonvállalatából 45 az ő termékeit használja, szeptember elején pedig egy jelentésében kémkedést ellenző politikáját hangsúlyozta.

A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a ZTE szóvivője úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az amerikai döntéshozók kétségeit, a vizsgálatot pedig arra fogja használni, hogy tisztázza magát a vádak alól. A vizsgálat a cégek tulajdonosi struktúráján, belső adatain és pénzügyi támogatásainak listáján túl a kínai kormányhoz és a kommunista párthoz való viszonyára is rákérdez.

A kínai vezetéshez kötődő meghatározhatatlan kapcsolatuk és egyéb biztonsági félelmek a két cég terjeszkedését komolyan akadályozzák, az amerikai piac mellett más piacokon is. A Huaweinek például emiatt nem engedélyezték a hatóságok tavaly a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisiban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból. Az Európai Unió májusban azt jelentette be: vizsgálódni kíván a ZTE és Huawei kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül.