Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

A harc folytatódik

Ha a törvényhozók félre tudták volna tenni előítéleteiket, ugyanebben az alkuban meg tudtak volna állapodni egy hónappal ezelőtt. Miután Obama elnök bejelentette, hogy aláírta törvényt, a kormányzat csütörtökön fokozatosan újraindult, a szövetségi alkalmazottakat behívták dolgozni. A csődhelyzetet jelentő adósságplafont időlegesen megemelték. A szenátusi szavazás 81:18, a kongresszusi 285:144 arányban fogadta el a törvényt (vagyis 67 republikánus szenátor is megszavazta).

Obama győzelme

Obama történelmi elképzelése, kormányzati alaptézise, a vita alapját képező egészségügyi reform, az Obamacare sem szenved hiányt: finanszírozzák és nem késleltetik. Nem lesz adócsökkentés és egyéb szövetségi kiadáscsökkentés, valamint nem limitálják a szociális segélykiadásokat. Amit a republikánusok elértek: a gazdaság elbizonytalanodása, a leminősítés lehetőségének lebegtetése és az amerikaiak tekintélyének jelentős csorbítása.

John Boehner, a Kongresszus republikánus vezetője így értékelt: „Jó harcot vívtunk, de nem nyertünk.” Ezzel elmulasztotta, hogy kitérjen a csatájuk okozta vesztességekre, a fizetés nélküli kényszerszabadságra küldött szövetségi alkalmazottaknak és a rászorulóknak okozott bizonytalanságokra. Még meg is fenyegette a kormányzatot azzal, hogy meg kell változtatni a túlméretezett végrehajtó hatalmi erőt.

Boehner úr „túlélési nyilatkozata”

„A Ház (= a Kongresszus) mindent megtett, hogy meggyőzze az Egyesült Államok elnökét, hogy vegyen részt a kétpárti tárgyalásokon, amelyek az államadósságról szólnak és biztosítja a méltányosságot a nép részére az Obamacare törvény szerint. Ez a harc folytatódik. Nem az a taktikánk, hogy blokkoljuk a kétpárti megállapodást, amit a szenátus tagjai elértek. Ez növelte annak kockázatát, hogy megnyitja az utat a demokrata többségnek, és ismét adót emelnek az amerikaiak terhére és további kiadáscsökkentés nélkül visszavonják a 2011-es költségvetési ellenőrzéséről szóló törvényt. Nemzetünk gazdasága évek óta küzd az elnök politikája miatt, azonban az adóemelés nem járható út. Megállítjuk azt a vonatroncsot, ami az elnök egészségügyi törvénye szerint halad. Erőteljesen felügyelni fogjuk, ennek során kiemeljük a törvény hatalmas hibáit, és okosan, célzottan verjük szét azt a jogalkotási koalíciót, amelyre az elnök támaszkodott, amikor a törvényt az amerikai népre kényszerítette.”

Obama elnök betartotta az ígéretét, miszerint a legkisebb válságdíjat (engedményt) sem hajlandó a republikánusoknak fizetni (megtenni), még azon az áron sem, hogy 2014-re nem irányoztak elő költségvetést annak a szervezetnek, amely ellenőrizné az egészségügyi szolgáltatások kedvezményes igénybevevőinek jövedelmét. Két éve egy hasonló helyzetben Obama elfogadott egy költségvetést felügyelő törvényt, ami korlátozza a költségvetés belföldi kiadásait, és előnyöket biztosít a republikánus megközelítésnek. Az elnök azonban elhatározta, hogy ezúttal semmilyen engedményt nem tesz, így a republikánusok szinte a szakadék szélére tolták az országot, ahonnan az utolsó pillanatban húzták vissza, amikor nyilvánvaló lett, hogy a Fehér Ház nem hajlandó kapitulációra.

Átmeneti tűzszünet

Ezzel együtt a republikánus oldalon is voltak igazságok, így lesz miről tárgyalni az előirányzott időtartamon belül, 2014. január 15-ig. Lehetetlen azt elképzelni, hogy az Egyesült Államok ilyen ütemű eladósodása változatlanul tovább növekedjen a jóléti állami kiadások emelkedése miatt. Ez éppúgy alááshatja a világgazdaság működését, mint az államcsőd. A mostani válságos időszakban igencsak volt alkalmuk átgondolniuk az amerikai állampapírba fektetőknek, hogy mennyire van biztonságban befektetésük.

A politikai tűzszünet tehát január közepéig tart, ami reményt ad a republikánus megközelítések eredményesebb képviseletének. Az egészségügyi törvényt támadó Boehner pedig egy„túlélési nyilatkozattal” próbálta csökkenteni a veszteségeket.

Felírhatjuk naptárunkba, hogy 2014. február 7-re az USA újra eléri majd az adósságplafont. A harc hiábavalósága még élénk marad februárig a republikánus lelkekben, ahogy ma is sokan ellenzik a megegyezést, keresztes hadjáratot hirdetve.