2023 december 03

A grönlandi jégtakaró rajzolhatja át a térképet

3 fő ok

Jelenleg három fő oka van a tengerszint emelkedésének. Az első az óceánok vizének melegedése. A második az, hogy az Antarktisz megolvadt jege az óceánokba áramlik. A harmadik pedig, hogy a megolvadt grönlandi jég szintén az óceánokba áramlik. Vannak kisebb tényezők is, mint a gleccserek olvadása.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

És hogy mennyivel járul hozzá a grönlandi jég olvadása a tengerszint emelkedéséhez? Becslések szerint évente 270 gigatonna víz lesz az olvadásból. A grönlandi jégtakaró felső rétegeit a hőmérséklet és a napfény olvasztja meg. Mikor az óceánba esik egy nagyobb darab, akkor az is magával ránthat olyan részeket is, melyek még nem olvadtak meg.

Komplex folyamat

Ez egy igen komplex folyamat, mely a jég alján zajlik. A jég egy része a víz felett lebeg, egy része pedig a földön van. A meleg víz bejuthat a jég alá, megemelheti, és belülről olvasztja meg.

Az alapkő a jég alatt nem lapos, és nem is fokozatosan változik. Vannak olyan részek, melyek emelkednek és süllyednek, ezáltal megváltoztatják a víz a jég és a föld kapcsolatát. Emiatt a jég könnyebben olvad, és növeli az esélyét a jégpáncél összeomlásának. Ezért a tudósok a jégtakaró alatti földterület topológiájának megismerésében érdekeltek, így könnyebben meg tudják jósolni az összeomlásokat, és a tengerszint emelkedésének mértékét.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A tudósok a gravimetriát használják, hogy kiváló minőségű képeket kapjanak a grönlandi jégtakaró igen gyorsan mozgó része alatti földről. A tudósok alapvetően gravitációs szenzorokat reptetnek a jég fölött alacsony sebességgel és magasságban. Ezzel meg tudják határozni az x, y, z gravitációs komponenst. Ezáltal lehetővé válik, hogy nagyobb pontossággal számolják ki a jégtakaró alatti felszín magasságát, mint valaha.

Megállapították, hogy a jég alatti vályú nem volt szimmetrikus alakú. Az északi része mélyebb volt, mint a déli. A mélyedés 300-400 méterrel mélyebbre került, mint ahogy azt korábban gondolták. Azt is kimutatták, hogy a vályú retrográd, vagyis az elkövetkező években, évtizedekben a gleccserek gyors visszavonulását támogatja.

Szinte lehetetlen lesz megállítani

A grönlandi jég nagyszerű analógia a Föld éghajlatára nézve. Van inerciája, vagyis tehetetlensége. Ez azt jelenti, hogy lassan mozog, de ha egyszer elindul, nagyon nehéz lesz megállítani. Amikor a grönlandi jégtakaró elindul, eltarthat egy ideig az olvadás, de szinte lehetetlen lesz megállítani. Az olvadás gyorsaságát megjósolni érdekes tudományos szempontból, de társadalmi és gazdasági következményei is vannak. Jelenleg 150 millió ember él 1 méteren belül a tengerszint felett.

Grönlandnak önmagában van annyi jege, hogy ha az megolvad, méterekkel emelkedik meg a tengerszint. Akik a part mellett laknak, azoknak az igazi kérdés, hogy mikor következik ez be. Lehet, hogy korábban, mint gondolnánk.