2024 április 19

A görögök tisztességtelenséget emlegetnek

A csőd szélén tántorgó Görögországtól a segélynyújtó Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további több mint 13 milliárd eurónyi megszorítást várt el a támogatás újabb részletének folyósításáért cserébe. E nélkül Görögország rövid időn belül csődbe jut, és akár az euróövezetből is kikerülhet. Az MRB görög közvélemény-kutató vasárnap ismertetett felmérése szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint tisztességtelen további megszorításokat követelni a kormánytól, ami tovább rontaná a legrászorultabbak helyzetét.

Egy másik kérdésre a választ adók 67 százaléka azt felelte, hogy Görögországnak az euróövezeten belül kell maradnia. Pénteken jelentették be, hogy egy hét szünetet tartanak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) által alkotott trojka képviselői és görög kormánytisztviselők között tartó tárgyalásokban. A trojka szakértői további megszorításokat várnak el a görög kormánytól, cserébe a következő, 31,5 milliárd eurós részlet folyósításáért az összesen 173 milliárd eurós mentőcsomagból.

A trojka által elvárt 13,5 milliárd eurónyi kiadáscsökkentésből 9,5 milliárdról már egyezség született. A kormány ezt elsősorban bér- és nyugdíjcsökkenés, valamint a szociális kiadásos visszafogása révén éri el. A kormány azt is tervezi, hogy a nyugdíjkorhatárt 65-ről 67 évre emeli fel, és csökkenti a védelmi kiadásokat is. Görögországban sztrájk- és tüntetéshullám indult a tervezett további megszorító intézkedések ellen a héten. A helyi közigazgatás alkalmazottai, orvosok, bírók, tömegközlekedési dolgozók sztrájkoltak vagy tüntettek a takarékossági csomag ellen, míg a két legnagyobb szakszervezet szerdára 24 órás általános sztrájkot hirdetett.