Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

A BUX folyamatosan lefelé korrigált a héten

A vezető részvények gyengültek

A héten a részvénypiac forgalma 43,63 milliárd forint volt, míg az előző héten 56,68 milliárd forint értékben kereskedtek, a vezető részvények gyengültek. Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a hamarosan induló hazai gyorsjelentési szezon előtt a negatív korrekcióról szólt a hét; annak ellenére, hogy a vezető részvényekkel kapcsolatban inkább pozitív hírek érkeztek.

A forgalom csökkenése szerintük inkább az érdeklődés hiányának tudható be, nem erőteljes eladói nyomásnak. Szerdán kedvező hírek érkeztek a Richter háza tájáról, az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyt adott ki az új – a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó – antipszichotikumára, amely az unió összes tagállamára érvényes.

Új technológia

Csütörtök reggel érkezett egy Mol bejelentés is, két német vállalattal poliolgyártáshoz szükséges technológiák alkalmazásáról kötöttek szerződéseket. A megállapodás keretén belül Budapesten 1 milliárd dolláros – folyóáron mintegy 260 milliárd forintos – beruházásból ipari komplexumot hoznak létre.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

EKB kamatdöntő döntés

A hét legfontosabb eseménye a csütörtök délutáni EKB kamattartó döntés nem okozott meglepetést. Mario Draghi jegybankelnök próbált óvatosan fogalmazni és többször kijelentette, hogy szükség esetén meghosszabbítható, vagy kibővíthető az európai eszközvásárlási (QE) program, és csak ősszel kezdenek tárgyalni arról, hogy a program leépítése hogyan fog zajlani.

Ugyanakkor az európai gazdasági kilátásokat kedvezően ítélte meg az EKB elnöke. Emiatt a piaci szereplők továbbra is azt árazzák, hogy belátható időn belül az EKB elmozdul „ultra-laza monetáris politikai álláspontjáról”. Elsősorban emiatt az euró tovább erősödött, viszont az európai részvényindexek, köztük a BUX is csökkent.

Mol feljavított kilátások

Pénteken a Standard & Poor’s stabilról pozitívra javította a Mol hitelminősítői kilátását. Egy felminősítés jelentősen javítaná a vállalat hitelfelvételi feltételeit. A hitelminősítő megemlítette, hogy az INA leányvállalattal kapcsolatos előrelépés támogatná a felminősítés lehetőségét.

Érkeznek a gyorsjelentések

A következő hetekben elsősorban az érkező vállalati gyorsjelentések befolyásolhatják majd az árfolyamok mozgását a BÉT-en. Amennyiben visszafogott marad az érdeklődés, nem tartják kizártnak az Equilor Befektetési Zrt-nél, hogy folytatódik a negatív korrekció a magyar börzén, mivel külföldről nem túl sok pozitív impulzus éri a részvénypiacokat.

Eredmények

A blue chipek közül a leginkább a Magyar Telekom gyengült, egy hét alatt 1,68 százalékot. A pénteki kereskedést 469 forinton fejezte be a papír, heti forgalma meghaladta az 1,139 milliárd forintot. A Mol árfolyama 0,37 százalékkal csökkent, pénteken a részvény 21 585 forinton zárt, heti forgalma több mint 8,5 milliárd forint volt.

Az OTP árfolyama 1,17 százalékkal csökkent, a papír 9440 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 17,4 milliárd forintot tett ki. A Richter részvénye 0,70 százalékkal esett, a kereskedést 6820 forinton fejezte be, heti forgalma meghaladta a 6,6 milliárd forintot. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2736,23 ponton zárt pénteken, 25,27 ponttal, 0,93 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.