2024 július 25

Nehéz idők várnak a feltörekvő devizákra

Hetek óta nem látott szinten vannak a főbb nyugat-európai indexek, az USA jó hangulata gyűrűzött át Európába is. A BUX szerényen emelkedett, főleg a tegnapi vesztes, a Mol húzta. Térségünk tőzsdéi egységesen emelkedtek, devizái egységesen erősödtek ma, így a forint is. Lenyugodott az olaj.Különösen Amerikában jó ma a részvénypiaci hangulat, az S&P 500 index mind a 11 főbb alindexe pluszban van. A fő index fél hétkor egy százalékos pluszban, több hete nem látott szinten, 0,9 százalékkal megy a Dow Jones ipari átlag és a Nasdaq indexe.

Az iráni atommegállapodás felrúgására, úgy látszik, a piac már elégég számított, így az a részvényeknél nem okozott nagy változást. Sőt, még javult is a hangulat amiatt, hogy a bizonytalanság megszűnt. Az észak-koreai-amerikai tárgyalások előrehaladása pedig jó hírnek számít. Az amerikai infláció is egy kicsit alacsonyabb lett a vártnál, ami mérsékelheti a kamatemelési esélyeket.

Február eleje óta nem látott szinten a német DAX index, épphogy sikerült túllépnie a 13 000 ponton. Pedig ma erősödött az euró a dollárhoz képest, ami nem jó a német exportőröknek, de az amerikai tőzsdék jó hangulata átragadt Európára is.

A Mol húzott ma

A BUX index 0,4 százalékkal ment fel, a lengyel, cseh, román tőzsdeindex is különböző mértékben emelkedett. A tegnap nagyot eső Mol ma 2726 forintra ment fel, ez egy százalék. Az OTP stagnált 10 560-on, a Richter fél százalékkal 5375-re emelkedett. A Telekom is fél százalékkal javított.

További árfolyamok itt láthatók

A forint az elmúlt napok makacs gyengülése után erősödött, egy forinttal lejjebb, 314,30 körül jár az euró. A szokottól eltérően széles sávban ingadozott ma, 315,50 volt reggel, és 313,70 is volt kora délután.

Jelentett a Graphisoft Park

A Bank of England nem változtatott a kamatán, emiatt esett az angol font árfolyama. De sokkal nagyobb mértékben mozogtak a feltörekvő országok devizái, leginkább az orosz rubel erősödött, két százalékkal, de a török líra is kitett magáért. A lengyel złoty és a cseh korona is a nyertesek között van, a forinthoz hasonló mértékben.

„Nem okozott meglepetést a Graphisoft Park első negyedéves gyorsjelentése, a cég magabiztosan hozta a számokat” – írta ma a KBC Equitas. Már „látszódik, hogy az új fejlesztések nyomán szépen megugrottak a főbb sorok, ráadásul várhatóan az év közepére újabb fejlesztések kerülhetnek átadásra, amik után tovább hízhat a profit” – teszik hozzá.

Ez eddig brutális

Az Investing.com az ING elemzőire hivatkozva azt írta, ez a negyedév eddig brutális volt a feltörekvő piaci devizák számára, amelyek sokat veszítettek értékükből a dollárhoz képest. Az argentin peso 11,3, az orosz rubel 10,6, a török líra 7,8 százalékkal gyengült március vége óta. De mindegyik országnál vannak speciális tényezők is, mint a magas infláció, vagy az eladósodottság, Oroszországnál pedig az új szankciók.

Leállt a tőke

Az IIF (Institute of International Finance) szerint paradigma-váltáshoz vezet az erősödő dollár és az emelkedő amerikai kötvényhozam. A feltörekvő piacokra áramló tőke már április közepén hirtelen leállt, és az év hátralevő részében is gyér maradhat.

A kőolaj ára az elmúlt napok izgalmai – az iráni atommegállapodás amerikai felmondása – után egész nyugodt ma, a nap első felében fél százalék körüli pluszban, később szerény mínuszban mozgott.

Olajmultik előre

Az USA-ban az IBM és a Johnson & Johnson voltak a vezető papírok, az első 0,9, a második 1,8 százalékos pluszban van. De ma is nagy erővel emelkednek az olajmultik, mint a Chesapeake Energy vagy az Exxon Mobil.

A bitcoin és az ether szerény pluszban van (9360, illetve 764 dolláron).