2023 március 23

Mikor van szükség körömágyplasztikára?

Milyen teendőkre kell sort keríteni a körömágyplasztika előtt? Milyen lehetséges szövődmények jelentkezhetnek? Milyen fontos teendők vannak a benőtt köröm eltávolítását követően? Mutatjuk a válaszokat!

A körömágyplasztika az esetek többségében a nagy lábujjakon előforduló betegség, amely esetében gyulladásos reakció jelentkezik a kemény köröm és a környezeti lágyrész kapcsolatából. A betegség kialakulásakor érdemes felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum bőrsebészetét.

A beavatkozást minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg

A benőtt körömnek, körömbenövésnek gyakori oka például a szűk cipők viselése, a helytelen pedikűr és a sérülés. A gyulladásos sarjszövet fokozatosan alakul ki, vöröses színű, lüktető és idővel váladékozni kezd, később akár felülfertőződhet. Az elváltozás lehet egy- vagy kétoldali. A két oldali gyulladások között gyakran van időbeli eltérés, ritkán zajlanak azonos fázisban. 

Sok esetben a körömbenövést gombás fertőzés is kíséri, amit szintén kezelni kell annak érdekében, hogy tartós legyen a gyógyulás. A beavatkozást minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg. A konzultáció során a páciens felvilágosítást kap az érzéstelenítésről, a benőtt köröm eltávolításáról, a beavatkozás utáni teendőkről és természetesen a lehetséges szövődményekről is. 

Kezelés lézerrel vagy műtéti úton

A kezelés történhet lézerrel, amely során a szakorvos a benőtt köröm szélét vagy széleit eltávolítja a helyi érzéstelenítést követően, majd pedig lézerrel a gyulladásos sarjszöveteket, a „vadhúst” is eltávolítja. Következő lépésként szintén lézerrel történik a köröm termelődéséért felelős matrix-sejtek eltávolítása.

A benőtt köröm műtéti úton is eltávolítható, amely során a helyi érzéstelenítés után a szakorvos eltávolítja a benőtt körömsávot. Ezután kémiai roncsolással kiirtja azt az állományt, amelyből kinőtt a köröm. A beavatkozás után a fennálló fertőzés miatt nyitva kezeli a sebet, nem varrja össze, mindössze egy vastag fedőkötést helyez a lábujjra. 

Fontos, hogy a páciens pontosan megjelenjen a kontrollvizsgálatokon

Szövődmények kialakulására van lehetőség a körömbenövés eltávolítását követően, amelyekről tájékoztatást ad a szakorvos a konzultáció során. Korai szövődmény lehet például az utóvérzés, az allergia, a gyulladás. Késői szövődmény lehet a benövés kiújulása, amely abban az esetben fordulhat elő, ha a beavatkozás során nem sikerül az összes körömtermelő sejtet eltávolítani. Ebben az esetben a benőtt köröm újbóli eltávolítására van szükség.

A beavatkozás utáni napon a kötést a páciensnek el kell távolítania, valamint naponta két alkalommal ki kell zuhanyoztatni langyos vízzel a sebet, majd pedig szárazra törölni és beecsetelni Betadin ecsetelővel. A szövődmények elkerülése érdekében fontos, hogy a páciens pontosan megjelenjen a kontrollvizsgálatokon és betartsa a javasolt utasításokat.