2024 február 28

Miért olyan fontos a teljesítménymérés a chiptuning során?

Sokan “házi módszerekkel” fognak hozzá a chiptuninghoz. Gyakran utcai mérésekkel dolgoznak az önjelölt tunerek, ám ezek nem képesek megbízható adatokat szolgáltatni. A precíz munkához mindenképpen szükség van teljesítménymérő fékpadra.

Ezért olyan fontos a fékpad használata

Többen állítják azt, hogy chiptuninghoz fékpadra csak az amatőröknek van szüksége. Egyesek érzésre állítják be az autókat, mások pedig a már fent emlegetett utcai méréssel operálnak. Ez a módszer azonban legfeljebb körülbelüli értékeket tud adni.

A chiptuning vélemények azt mutatják, hogy a beállítások optimalizálása, finomhangolása, tökéletesítése egyszerűen nem lehetséges teljesítménymérő fékpad nélkül. Képzeld csak el, mi történne akkor, ha a kőműves egy ház falát vízmérték és mérőszalag használata nélkül próbálná felhúzni, pusztán az érzékszerveire hagyatkozva? Ha a te épülő házad esetében tapasztalnál ilyet, alighanem másik kőműves után néznél.

Az autód beállítása esetén hasonlóképp érdemes eljárni. Ha olyan helyre viszed a járgányod, ahol nincs teljesítménymérő fékpad, akkor ott nem is fognak tudni minőségi munkát végezni. Lehet, hogy ki tudnak sajtolni több lóerőt a kocsidból, ám a megbízhatósággal kapcsolatban felmerülhetnek ettől még különféle problémák.

Objektivitás kontra érzések

Ha a teljesítmény mérhető, méghozzá objektív módon, akkor nyomon követhetővé válik a motor működési karakterisztikája, a nyomaték lefutása, valamint megfigyelhetők lesznek a beállítások változtatását követő eltérések is. Ebben az esetben lehetőség nyílik arra, hogy egymásra vetítsék a módosítások után jelentkező nyomatéklefutási görbét. Teljesítménymérő fékpad hiányában ez lehetetlen volna.

Ahol viszont van fékpad, ott nem kell senkinek sem az érzékszerveire hagyatkozni, és egyetlen próbakör után megmondani, hogy vajon valóban pozitív lett-e a chiptuning eredménye. Ha ugyanis az ember el akar hinni valamit, akkor hajlamos lehet bebeszélni magának, hogy valóban erősebb lett az autó.

Miért ellenzik sokan a fékpad használatát?

Akadnak olyanok, akik csak most ismerkednek a chiptuning világával. Fiatalok nem rendelkeznek kellő tudással, tapasztalattal, főként nem mérési tapasztalattal. Valahol érthető, hogy a nem szakmabeli személyeknek miért vannak fenntartásaik egy olyan drága eszközzel szemben, mint a teljesítménymérő fékpad.

Ugyanakkor sajnos olyanok is elutasítják ezen eszköz használatát, akik szakmabelinek tekinthetők. Akad olyan vélemény, hogy jó chipet lehet írni szimulátor szoftver segítségével is. Talán szerencsésebb, ha ez esetben a beállítást is csak szimulálják az ügyfél autóján, és minden csak elméletben történik meg.

Az olyan tuningműhelyekben, ahol nem mérik a teljesítményt, kénytelenek az ügyfelek pusztán az érzéseikre hagyatkozni, vagy elhinni, amit mondanak nekik. Persze ha később mégiscsak az így tuningolt autók teljesítményének mérésére kerül sor, sok esetben meglepő adatokkal kell szembesülni, nem beszélve a biztonsággal kapcsolatos aggályokról.