2024 február 29

Miért gyengélkedik a közép-európai gazdasági élet?

Gyenge a CEE régió

Az egész közép-kelet-európai régiónak vannak problémái. A kisebb versenyképesség és a modern húzó vállalatok hiánya miatt egyre nehezebb a gazdaságoknak olyan kapaszkodót találniuk, mellyel gyorsan visszatérhetnénk a fejlődési irányába. Ha megvizsgáljuk a környező országok gazdasági és tőzsdei eredményeit, akkor kirajzolódik, hogy a német nyelvet beszélő országoktól keletre nem tudnak a monetáris és fiskális politikai mentőcsomagok gyors fellendüléshez vezetni. Ennek nem a rossz politika az oka, mert van ország ahol bal és van ahol jobb oldali kormányok vezetik az országokat.

Azok a szovjet évek…

A probléma gyökere sajnos a már nagyon régóta ugyan abban rejlik. Azok az országok, melyek a második világháború után elutasították a Marshall segélyt és a Szovjet diktatúra áldozatául estek, nem voltak képesek pénzügyi kultúrát kiépíteni. Persze a pénzügyi kultúrához nem elég könyveket olvasni, hanem szükség van a kapitalizmusra, mely kényszeríti a gazdaság szereplőit a megfontolt gazdasági döntések meghozására. Itt a gazdasági szereplők köre minden olyan állampolgár és jogi személy mely használja a pénzt, mint eszközt, kezdve az általános iskolásoktól egészen a nyugdíjasokig.

Ha ilyen egyszínű lenne a probléma, akkor talán 30 év alatt megoldhattuk volna, de ehhez még rengeteg minden kapcsolódik. Gondoljuk végig mennyi világszinten is mérvadó technológiai vállalatunk van? Talán egy-két embernek eszébe jut a Prezi vagy a U-Stream, ne adj Isten a LiveJasmin. Ebből is láthatjuk, hogy nem tudtunk 30 év alatt olyan vállalatokat és tudás alapú társadalmat létrehozni, ami 100%-ban hozza a nyugati világ gazdasági elvárásait.

Aki azt gondolná, hogy ez csak a rossz hírekről szól az ne aggódjon , mert ezeknek van egy jó oldala is. A fejlődésünk egyértelmű és látható. 12 évvel ezelőtt az utolsó gazdasági válságnál még olyan súlyos károkat okozott a recesszió, hogy 4 évig kellett a helyreállításon dolgozni. A mostani helyzet talán 1-2 éves időtartamban lesz majd megoldható, ami nagy javulást jelent a korábbiakhoz képest, de mindannyian tudjuk, hogy van még hova fejlődni.

Miért teljesít alul a tőzsde?

Ahogy a cikkem elején fogalmaztam, a CEE régió országaiban a legnagyobb vállalatokat olyan cégek teszik, melyek jelenleg hanyatló szektorokban működnek. Míg Amerikában az Apple minden nap az egyik legnagyobb forgalomban kereskedett részvénye, addig Magyarországon az OTP Bank tudhatja magának ezt a címet és tudjuk a bankról, hogy az Apple nagyapja is lehetne cég élettörténet tekintetében. Persze az OTP-ben is ott a növekedési potenciál, hisz az akvizícióik során egyre nagyobb szeletet vágnak maguknak az európai bank szektorban, de jelenleg a világ szekuláris irányzatát nem a bankszektor jelenti. Ráadásul világszerte hátrányban vannak a hagyományos bankok a fintech cégekkel szemben.

Másik két versenyzünk szintén régimotoros a maga szakmájában és a MOL ráadásul a jelenlegi gazdasági válság egyik legnagyobb vesztes iparágában tevékenykedik.

Ezen tényezők, mind nehezítik a tőzsdénk fellendülését, de a recesszió végeztével akár meglepetésszerű növekedésnek is szemtanúi lehetünk. Kívánjuk a legjobbakat az egész régiónak!