2024 február 29

Ilyen az amerikai ingatlanpiac most

Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben is megírtuk a 2008-as gazdasági válság előtti ingatlanpiaci fellendülés óta nem produkált a szektor ilyen erős számokat, mint most, egy újabb gazdasági válság közepén. Az ábrákon már első ránézésre látszik milyen szignifikánsan magas értékeket hozott a legutóbbi felmérésEgy kisebb esés után szinte kilőtt az ingatlanok eladási száma szerte Amerikában.

Ezzel egy időben, a kínálat nem tudta tartani a lépést a rázúduló kereslettel, és évtizedek óta nem látott szintre esett vissza az eladásra kínált ingatlanok száma, pedig a COVID-19 elején még épp ellentétes irányú tendencia volt a piacon.

Nehéz lehet összeegyeztetni a túlfűtött lakáspiaci keresletet a rekord nagyságú munkanélküliségi rátával, és az erősen alul teljesítő negyedéves GDP adatokkal, ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy a kínálat erőteljes csökkenése, és a vele negatívan korreláló kereslet nem épp egy buborékot formálnak a piacon.

A lakások árai soha nem látott magasságokba szöktek a pandémia alatt, ami elsősorban a rekordalacsony jelzáloghiteleknek és a piacra zúduló keresletnek volt köszönhető. Most azonban egy újabb tendencia vette kezdetét, ahol az emberek a partmenti városok helyett, inkább az ország középső része felé eső várokban lévő ingatlanokat részesítik előnyben. 

Az FHFA (Federal Housing Finance Agency) felmérései szerint a kisebb lakáspiacok, mint Pittsburgh, Cleveland, Cincinnati, Indianapolis, Kansas City, Boise, Idaho, Austin, Texas, és Memphis soha nem látott figyelmet kapnak most a vásárlóktól. Ezekben a városokban legalább 10%-kal magasabb áron lehet ingatlanhoz jutni, mint egy évvel korábban, ami az amerikai túlfűtött ingatlanpiachoz képest is erősnek mondható.

Historikusan vizsgálva a fentebb említett területeket láthatjuk, hogy mindig is sokkal nagyobb volt a kínálat a parttól távolabb eső városokban, mint az ország bármely más területén, emiatt a magas kínálat miatt ezek az ingatlanok megfizethetőbbek voltak. Elsősorban ez az oka annak, hogy a befektetők egy új lehetőség után kutatva, az olcsóbb, megfizethetőbb, és négyzetméteráron kedvezőbb házakat vásárolják, ami felhajtotta ezeknek az árait.

Ahol fentebb említettük a 2020-as év hatalmas változást hozott az ingatlanpiacra, ahol elképesztő ütemben emelkedtek az árak. Ezek elsősorban a tengerpari nagyvárosokban volt megfigyelhető, mivel azok sokkal keresettebbek ingatlanok az ország középső részén elhelyezkedőkhöz képest, ami annak köszönhető, hogy a legnagyobb városok, az üzleti negyedek, a jól fizető munkahelyek jellemzően partmenti nagyvárosokban vannak. Most azonban, hogy a koronavírus miatt otthonról is lehet dolgozni, már nem az lett a legnagyobb preferencia, hogy ne keljen több kilométert utazni a munkába, sokkal inkább az árak. Így a vásárlók elkezdtek az ország belső részei felé húzódni, ahol kevesebb pénzért akár nagyobb lakást is vásárolhatnak maguknak.

A jelzáloghitelek kamatlába a FED előrejelzései szerint nem fog változni 2021-ben, így továbbra is erős vásárlóerővel fognak rendelkezni a ház vásárlók. Egy dolgok azonban érdemes megjegyezni, mégpedig azt, hogy minél több ember veszi észre a parttól távoli területek vonzó ingatlan árait, annál magasabb lesz az irántuk való kereslet, ami értelemszerűen emelni fogja azok árait. Emiatt kevésbe tűnik majd vonzónak egy olyan befektetési lehetőség, amire a tavalyi őrült év után még azt mondhatjuk, hogy „olcsó”.