2024 július 25

Esik a NASDAQ-trendforduló vagy korrekció?

Múlt csütörtöktől kezdődően egy igen erős eladói hullámot láthatunk kibontakozni a nemzetközi tőzsdéken. Az esést a korábbi éllovas NASDAQ index vezeti, amely a legnagyobb technológiai vállalatokat foglalja magában. Az index 10 %-ot veszített az értékéből néhány nap leforgása alatt, érdemes tehát megvizsgálnunk, hogy tartós esés kezdetét jelenti-e a hirtelen jött zuhanás, vagy csupán technikai jellegű korrekcióról beszélhetünk.

(forrás: investing.com)

A részvényindex napos grafikonjára tekintve látható, hogy valójában nem is volt annyira váratlan a múlt héten kezdődő zuhanás, mint azt gondolhatjuk. Augusztusban már egy tipikusan agresszív hegymenetet láthattunk, az árfolyam tolta maga előtt a Bollinger-szalagot, többször is kilógva belőle. Ehhez társult egy igen ritkának számító, 80 feletti napos RSI érték, ami szintén az extrém túlvett kategóriába tartozik. A mozgóátlagok pedig természetesen nagyon nagy távolságra voltak az index aktuális árfolyamától. A kibontakozó esés mögött tehát bőven látunk technikai okokat; mostanra azonban már minden időtávon kiért a túlvett zónából az index, úgy, hogy még mindösszesen az augusztusi emelkedését adta vissza. Jelenleg az 50 napos mozgóátlag és az alsó napos Bollinger-szalag jelenthet támaszt az árfolyam számára.

Az esés okai között persze híreket is érdemes keresnünk; egyre közelebb a szokásosan eséssel várt elnökválasztás, a Tesla nem került bele az S&P 500 indexbe, ezért hatalmasat esett, illetve úgy tűnik, hogy a novemberi vakcina sem valósulhat meg végül. Mindezek ellenére a jegybankok továbbra is elkötelezettek az alacsony, nullás kamatkörnyezet mellett, illetve úgy tűnik, továbbra is korlátlan pénznyomtatással hajlandóak támogatni a gazdaságot és ezáltal a tőzsdéket. A fundamentális környezet tehát alapvetően nem változott meg, így lehetséges, hogy egy, a 2018 elejihez, vagy 2019 végihez hasonló gyors, erős korrekciót láthatunk, ami nem változtatja meg a piacok alapvetően felfelé irányuló mozgását. Érdemes azonban a fent említett támaszokra figyelnünk, ugyanis jól jelzik, ha mégis egy hosszabb korrekciós szakasz előtt állunk.

Források:

www.investing.com

www.portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/befektetes/20200909/osszeroppant-a-tesla-soha-nem-lattunk-ekkora-zuhanast-447930