2024 július 24

Emelkedik Amerika a FED döntés előtt

A Dow Jones ipari átlag 140 ponttal került feljebb a pre-market kereskedési időben, illetve a NASDAQ és az S&P 500 is pozitívban a FED kamatdöntése előtt, azonban a befektetők továbbra is kivárnak. De mire számítanak az elemzők a döntéstől?

A FED döntéshozóitól továbbra is arra számítanak, hogy alacsonyan, 0 közeli értéken tartják majd az irányadó kamatlábat, ezzel is segítve a gazdaság folyamatos regenerálódását, továbbá újabb közleményt várnak a korábban beígért, a pénzügyi piacok talpra állítását segítő kötvényvásárlási programról.

Gazdasági adatokból nem lesz hiány a mai napon, mivel a FED szövetségi nyíltpiaci bizottsági (FOMC) ülésén kívül az augusztusi kiskereskedelmi forgalmi adatok is elérhetőek lesznek. Előző hónaphoz képest 1%-os javulást várnak az elemzők, a korábban mért 1,2%-os javulással szemben. A gazdasági aktivitást mérő mutató nagyjából a vásárlók költekezését mutatja be. Egy, a vártnál jobb adat pozitív hatást tud gyakorolni a dollárra, viszont egy kévésbe jó adat gyengíteni tudja a fizetőeszközt, ahogy láthattuk a júliusi adatok után.

A dollár egyébként már most is gyengült az euróhoz képest, igaz nem túl jelentős mértékben. Jelenleg 1,1873 dollárt kell fizetni egyetlen euróért, ami ugyan 1,2%-kal elmarad a EUR/USD lokális maximumától, de majdnem 10%-kal gyengébb a májusi szintekhez képest. Egy, a kiskereskedelmi forgalomban bekövetkező, esetleges 1% fölötti javulás akár 1,18 alá is erősítheti a dollárt, de az elemzők szerint erre igen kevés az esély. Mindenesetre érdemes lesz nézni az adatokat piacnyitás előtt.