Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Alakbarát finomságok a kertünkből

Az a tapasztalat, hogy jellemzően nem használjuk ki eléggé a ház körül is fellelhető terméseket. Ennek hátterében nem a lustaság áll, sokkal inkább az a tény, hogy nem is tudjuk pontosan, hogy milyen különleges falatokat hozhatunk ki ezekből a növényekből.

A füge lehet az egyik legjobb barátunk

Ritkán jut eszünkbe, hogy a fügefáról arassuk le a napi desszerthez valót. Pedig ez az ínyencség változatos formában építhető be a fogásokba akár édes süteményekben, akár sós harapnivalóban gondolkodunk. Rengeteg konyhában készül a fügéből smoothie-ként is ismert turmix. A Toman Diet protein italai között számos hasonló ízvilágot képviselő terméket találhatunk, amelyek kisegítenek minket a rohanó hétköznapokban, és akkor is, ha épp nincs kéznél friss gyümölcs.

Az eredetileg Elő-Ázsiában őshonos fügefa vagy fügebokor ma már szinte bárhol megterem. Épp ezért nem elképzelhetetlen projekt, hogy a kiskertben is telepítsünk egy-egy cserjét. Többféle fajtát termeszthetünk, főképp az édesség tekintetében érezhetünk eltéréseket.

A fügét azért is szeretjük annyira, mert magas káliumtartalommal bír, emellett gazdag antioxidáns forrásként említhető meg. Fogyasztásával segítséget nyújthatunk szervezetünknek abban, hogy könnyebben felvegye a harcot a szabadgyökökkel és az öregedéssel. Fehérje- és zsírtartalma összeadva is csak 1 gramm körül mozog, valamint nagyjából 74 kalóriával számolhatunk, ha 100 gramm füge kerül a tányérunkra. 

Rendkívül népszerű receptek

Gyakorta veszünk elő olyan recepteket is, amelyekhez szárított füge szükséges. Ebben a kivitelben nagyobb mennyiségben juthatunk hozzá kalciumhoz, magnéziumhoz, rézhez és mangánhoz is. Mindazonáltal ne felejtsük el, hogy a megnövekedett tápanyag-koncentráció magasabb kalóriatartalommal jár, így ennek fényében válogassuk ki a kedvenc fogásokat. 

A füge remekül helytáll salátákban, ne ijedjünk meg attól, hogy édesíti az ételt. Az is kiváló ötlet, ha grillezzük vagy megsütjük. Nagyon jól passzol a dióhoz, a túróhoz, illetve a juh- és kecskesajtokhoz. 

Plusz pont, hogy a levelét sem kell kidobni, készíthetünk belőle akár szörpöt, de hallal, rizzsel vagy zöldségekkel megtöltve tulajdonképpen egy komplett fogásként is tálalhatjuk a vacsoraasztalon. Ezenfelül többen kedvelik prosciutto sonkába tekerve, a már említett smoothie-ként, nem utolsósorban pedig zabpelyhes süteménnyel kombinálva. 

A kedvező ár mellett sem mehetünk el

Anyagi megfontolásból is célszerű olykor a kerti termések mellett dönteni, hiszen nem mindegy, hogy mire költünk. Sok esetben az otthoni veteményes kifizetődőbb, mint hétről hétre csillagászati összegeket hagyni a piacon vagy az élelmiszerüzletekben. Mindez természetesen függ a fajtától és a felhasználni kívánt mennyiségtől is.

Ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy milyen jó élmény “hazait” enni, és szó szerint élvezni a munkánk gyümölcsét. Ha még csak fontolgatjuk ezt az ötletet, tanácsos elsőként olyan opciókat választani, amelyek viszonylag könnyen megélnek és sokszínű formában elkészíthetők.