2023 január 27

“A nukleáris fenyegetés elfogadhatatlan” – Kína nem ad fegyvereket Oroszországnak

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök délután arról beszélt, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök „teljesen világossá tette, hogy Peking nem szállít fegyvereket Oroszországnak, az ukrajnai háborúban való felhasználásra.

A kínai elnök azt is hangsúlyozta, hogy „az orosz-ukrán konfliktusból eredő nukleáris fenyegetés elfogadhatatlan”. Noha Kína nem szólította fel Oroszországot arra, hogy azonnal hagyjon fel az ukrán infrastruktúra elleni támadásokkal. Charles Michel hozzátette, hogy az Európai Tanács reménykedik, hogy Kína a közeljövőben felszólítja Oroszországot a harcok befejezésére.

(www.shutterstock.com)

Covid helyzet, tüntetések Kínában

Egy Kínában tartott sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke azt is elmondta, hogy sikerült megállapodást kötnie Hszi Csin-ping kínai elnökkel az emberi jogokról folytatott további párbeszédről. Kínában eközben országszerte továbbra is tüntetések zajlanak a koronavírus miatt bevezetett lezárások és a korlátozások miatt. Az Európai Tanács vezetője ismét megismételte korábbi ígéretét, mely szerint az európai vállalatok készen állnak arra, hogy szükség esetén Covid-19 elleni vakcinákat szállítsanak Kínának.

(www.shutterstock.com)